Άλλαγμα και πάνες

Απαλή περιποίηση για τον ποπό του μωρού

Πώς θα καθαριστεί η ευαίσθητη περιοχή της πάνας απαλά και πώς θα την περιποιηθούμε; Και πώς μπορώ να προστατέψω το μωρό μου από εμφάνιση εξανθημάτων στην περιοχή της πάνας; Η Christina Hinderlich, η μαία μας, δίνει συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της πάνας του μωρού σας.

Τι είδους περιποίηση έχει ανάγκη η περιοχή της πάνας;

Επειδή το δέρμα στην περιοχή της πάνας έρχεται συνεχώς σε επαφή με ούρα και κόπρανα και η περιοχή είναι συνεχώς ζεστή και υγρή, μπορεί εύκολα να ερεθιστεί και να παρουσιάζει φλεγμονή. Συνιστώ τον καθαρισμό με ζεστό νερό και λίγο λάδι. Έπειτα, σκουπίστε απαλά το δέρμα ώστε να είναι στεγνό. Είναι επίσης καλό όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με τον αέρα και να μείνει το μωρό για λίγα λεπτά γυμνό. Όταν υπάρχουν ενδείξεις ερυθρότητας, τότε συνιστάται η χρήση κρέμας προστασίας του δέρματος. Η Κρέμα Καλέντουλας για Μωρά έχει αποδείξει πως προστατεύει το δέρμα και ενισχύει τη λειτουργία φραγμού του, με εκχύλισμα καλέντουλας και οξείδιο του ψευδαργύρου.

Calendula Wundschutzcreme

Κρέμα Καλέντουλας για την Αλλαγή Πάνας

Ήπια προστασία από από τους ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα

Πώς μπορούν να ανακουφιστούν ερυθρότητα και εξανθήματα στον ποπό;

Για όσο διάστημα το παιδί φοράει πάνες, μπορεί να εμφανίσει σπυράκια και φλύκταινες, ελαφριά ή πιο έντονη ερυθρότητα στον ποπό, που μπορεί να προκαλέσουν συχνά και πόνο στα παιδιά. Όταν εμφανίζονται τέτοιοι ερεθισμοί, τα παιδιά συχνά δυσανασχετούν κατά το άλλαγμα, όμως ειδικά τότε είναι πολύ σημαντικός ο σωστός καθαρισμός. Η χρήση μαλακής βαμβακερής πετσέτας μπορεί να κάνει τον καθαρισμό του μωρού πιο ευχάριστο. Και σε αυτή την περίπτωση συνιστώ να καθαρίζεται το δέρμα πρώτα με χλιαρό νερό κι έπειτα να χρησιμοποιηθεί το λάδι. Το λάδι θα αφήσει ένα απαλό στρώμα στο δέρμα, το οποίο θα διευκολύνει το άλλαγμα του μωρού και θα περιποιηθεί το δέρμα. 

Αλλάξτε την πάνα του μωρού τουλάχιστον ανά δύο ώρες, και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά τον καθαρισμό της περιοχής της πάνας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 1-2 φορές την ημέρα μια κρέμα με φυσικό έλαια και οξείδιο του ψευδαργύρου, αφού βοηθά το δέρμα να αναπλαστεί πιο γρήγορα. Αφήστε την περιοχή της πάνας να έρθει σε επαφή με τον αέρα όσο πιο συχνά γίνεται. Εάν ο ερεθισμός του δέρματος στην περιοχή της πάνας διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες ή νιώθετε ανασφάλεια, ζητήστε τη συμβουλή της μαίας ή του παιδιάτρου σας. Κατά τις πρώτες βδομάδες ή μήνες μπορεί να τους χρειαστείτε συχνά, μην ντραπείτε να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια.

Ποια είναι η σωστή πάνα;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πανών, όπως οι πάνες μιας χρήσης που είναι οι πιο διαδεδομένες σήμερα, μέχρι πάνες από ύφασμα που επαναχρησιμοποιούνται. Κάθε οικογένεια μπορεί να αποφασίσει τι την συμφέρει οικονομικά, μα και χρονικά. Σε γενικές γραμμές, συνιστώ τη χρήση πανών που επιτρέπουν στο δέρμα να ‘αναπνέει’.

Γίνεται και χωρίς πάνες;

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο στην Ευρώπη να μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς τη χρήση πάνας. Ακόμη και σήμερα, 75% των παιδιών παγκοσμίως δε χρησιμοποιούν πάνες. Στη μέθοδο αυτή δεν πρόκειται για διαπαιδαγώγηση με σκοπό την καθαριότητα, μα στο επίκεντρο βρίσκεται η επικοινωνία με το μωρό. Διότι, όλα τα μωρά δείχνουν σημάδια από τα οποία καταλαβαίνουμε πως πρόκειται να ‘τα κάνουν’. Κουνούν χέρια και πόδια, επιζητούν την επαφή με τα μάτια, γίνονται ανήσυχα ή κλαίνε εύκολα. Με την άμεση αντίδραση των γονιών μπορούν να αποφευχθούν πολλά δερματικά προβλήματα στην περιοχή της πάνας.