Υποστηρίζοντας την υγιή ανάπτυξη του δέρματος

Περιποίηση του δέρματος βρεφών και νεογέννητων

Το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα έχει ιδιαίτερες ανάγκες και χρειάζεται έναν ζεστό, προστατευτικό μανδύα, υγρασία, καθώς και προσεχτική επαφή, γεμάτη αγάπη. 

Οι γονείς είναι συχνά αβέβαιοι σε σχέση με το πρώτο μπάνιο ή την περιποίηση του δέρματος του μωρού τους. Η μαία μας Christina Hinderlich απαντά εδώ στις πιο σημαντικές ερωτήσεις σας, γύρω από την περιποίηση του βρεφικού δέρματος. 

 

Αγαπητή Christina, τι περιποίηση έχει ανάγκη το νεογέννητο μετά τη γέννηση του;

Μου αρέσει να απαντώ στην ερώτηση αυτή με το ρητό “Ποιότητα και όχι ποσότητα”. Ένα ποιοτικό, φυσικό φυτικό έλαιο και η Κρέμα Καλέντουλας για Μωρά για την περιοχή της πάνας είναι ιδανικά προϊόντα για χρήση τον πρώτο καιρό. Η καλέντουλα αποτελεί εξαιρετικό συστατικό, αφού μπορεί να απορροφήσει το φως του ηλίου και ζεστασιά και να προσφέρει τις δομικές της δυνάμεις στην ανάπτυξη του δέρματος. Επιπλέον δρα καταπραϋντικά στο δέρμα. Εξαιρετικά ήπια περιποίηση για τα νεογέννητα αποτελεί και το βιολογικό σησαμέλαιο. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που υποστηρίζουν τον υδρολιπιδικό μανδύα του δέρματος.

Πότε ξεκινάμε να κάνουμε μπάνιο το νεογέννητο;

Είναι θετικό πως σήμερα πια, σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν κάνουν μπάνιο στα νεογέννητα μετά τη γέννα. Η προσεχτική απομάκρυνση αίματος και μηκωνίου είναι αρκετή. Τότε είναι σημαντικό να μην απομακρύνουμε τελείως τα πολύτιμα υπολείμματα σμήγματος (vernix caseosa), που περιβάλλουν το βρέφος. Όταν γεννιέται το μωρό, η στοργική επαφή με το δέρμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Τις πρώτες αυτές ώρες δημιουργείται ήδη το δέσιμο μεταξύ γονιών και παιδιού. Το μωρό πρέπει να νιώθει ζεστασιά και να νιώθει ήρεμο. Μια καλή χρονική στιγμή για το πρώτο μπάνιο είναι όταν πέσει εντελώς ο ομφάλιος λώρος. Πριν, είναι αρκετό αν καθαρίζετε καθημερινά το μωρό με μια υγρή πετσέτα και λίγο έλαιο σε όλο το σώμα και την περιοχή της πάνας. Μετά την πρώτη εβδομάδα νιώθουν και οι γονείς πιο σίγουροι στο χειρισμό του νεογέννητου και το πρώτο μπάνιο του μωρού θα γίνει με χαλαρότητα. Εξαιρετικό για χρήση στο μπάνιο του νεογέννητου είναι το Βοτανόλουτρο Καλέντουλας για Μωρά και Παιδιά. Περιέχει εκχύλισμα Καλέντουλας, Θυμαριού και Χυμό Προύμνης. Το αλάτι που περιέχει είναι ευεργετικό για το ακόμη ευαίσθητο δέρμα και το θυμάρι προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς. Η σύνθεση του το καθιστούν ιδανικό προϊόν για το μπάνιο παιδιών κάθε ηλικίας, αφού προσφέρει αίσθημα ζεστασιάς που χαλαρώνει και ηρεμεί τα παιδιά.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο το μωρό;

Δεν είναι ανάγκη να κάνει καθημερινά μπάνιο το μωρό, μία έως δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Εάν το μπάνιο δημιουργεί άγχος στην καθημερινότητα της νέας οικογένειας, επαρκεί ο καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός του μωρού.

Είναι καλό να τοποθετούμε έλαια στο νεογέννητο;

Το νεογέννητο έχει ακόμη υπολείμματα από το προστατευτικό σμήγμα μόνο σε μερικά σημεία του σώματος του και αυτά σύντομα θα απορροφηθούν από το δέρμα, οπότε, πολύτιμα προϊόντα περιποίησης θα υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη του δέρματος. Η καθημερινή προσεχτική χρήση ενός φυτικού ελαίου μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της λειτουργίας φραγμού του δέρματος. Επιπλέον, και η ρύθμιση της θερμότητας του δέρματος μπορεί να υποστηριχτεί μέσω ενός απαλού μασάζ με έλαιο.

Τι περιποίηση έχουν ανάγκη τα νεογέννητα με ξηρό δέρμα;

Η επιδερμίδα που περιβαλλόταν ακόμη από σμήγμα όσο το βρέφος ήταν μέσα στη μήτρα, ξεφλουδίζεται μέσα στις πρώτες 14 ημέρες ζωής, και πιο έντονα   στην περιοχή του στήθους και της κοιλιάς. Για την περιποίηση του δέρματος συνιστώ βρεφικά προϊόντα με υψηλής ποιότητας φυτικά έλαια. Εάν το μωρό εμφανίσει κνησμό, συνιστάται το μπάνιο με εκχύλισμα καλέντουλας και θυμαριού, καθώς και θαλασσινό αλάτι, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Συνεχίστε με τη χρήση έλαιου στο δέρμα, αφού θα απορροφηθεί με ευκολία.

“Το βρεφικό δέρμα είναι πέντε φορές πιο λεπτό απ’ ό,τι το ενήλικο δέρμα. Έχει ανάγκη από προστασία και ζεστασιά.”

Να προτιμήσω χρήση απλών προϊόντων βρεφικής περιποίησης ή περιποίηση για το εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα;

Συνιστώ σε γονείς οικογενειών χωρίς προδιάθεση εμφάνισης νευροδερματίτιδας ή άλλων ατοπικών δερματικών ασθενειών, τη χρήση ποιοτικών προϊόντων περιποίησης για κανονικό βρεφικό δέρμα. Λόγω της υψηλής διαπερατότητας του δέρματος που ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως συνιστούμε τη χρήση προϊόντων χωρίς χημικά συστατικά ή ορυκτέλαια. Όταν δεν υπάρχει αυξημένο ρίσκο ή σημάδια πως το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, το νεογέννητο απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα προϊόντα περιποίησης για το κανονικό δέρμα, που το ζεσταίνουν και το ενισχύουν στην ανάπτυξη του, απ΄ό,τι η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων για το υπερευαίσθητο δέρμα. Η Σειρά Προϊόντων με Μολόχα έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις ιδιαίτερες ανάγκες του εξαιρετικά ευαίσθητου βρεφικού δέρματος και συμπληρώνει το φάσμα των προϊόντων περιποίησης της Weleda.