Από το 1921

Weleda - μία εταιρεία εμπνευσμένη από την ανθρωποσοφία

Όλα ξεκίνησαν με ένα νοσοκομείο κι ένα φαρμακευτικό εργαστήριο - που ιδρύθηκαν από μία Ολλανδή γιατρό, ένα Αυστριακό φιλόσοφο και έναν χημικό και φαρμακοποιό από το Μόναχο. Τώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ολιστικών, φυσικών, βιολογικών καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρωποσοφική θεραπεία. Το ρητό της εταιρείας μας ‘σε αρμονία με τον άνθρωπο και τη φύση’ είναι πολλά περισσότερα από ένα διαφημιστικό σλόγκαν - είναι ένα γνήσιο σύστημα κατανόησης που εφαρμόζεται από την ίδρυση της εταιρείας.

Πώς ξεκίνησε

Γύρω στο 1920, τρεις διανοούμενοι και πνευματικά πρωτοπόροι άνθρωποι ξεκίνησαν να δώσουν συγκεκριμένη μορφή σε νέες ιδέες σχετικά με την ανθρωποσοφική διδασκαλία και έρευνα. Το 1921, η Ita Wegman (1876-1943) ίδρυσε το Κλινικό και Θεραπευτικό Ινστιτούτο στο Άρλεσχαϊμ της Ελβετίας, ένα νοσοκομείο που χρησιμοποιούσε ανθρωποσοφικά φάρμακα για του ασθενείς του. Ο γεννημένος στην Βιέννη, Oskar Schmiedel (1887-1959) είχε ήδη εργαστεί πλάι στη Δρ. Wegman και στο Rudolf Steiner (1887-1959) από την εποχή που σπούδαζε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πράγματι συνεργάστηκε με τη Δρ. Wegman για τη δημιουργία του πρώτου σκευάσματος με εκχύλισμα ιξού, για την αντιμετώπιση του καρκίνου, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα προϊόντα μιας καινοτόμου ιδέας

1920 - 1923

Οι τρεις αυτοί πρωτοπόροι δημιούργησαν τα πρώτα φαρμακευτικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μία ιδέα που διαμόρφωσε τη φιλοσοφία σχετικά με τα προϊόντα της Weleda έως και σήμερα - πως η ιατρική θα πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα ερεθίσματα ώστε να διεγείρει τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του σώματος. Η επαναστατική ιδέα προέβλεψε αυτό που η συμπληρωματική έρευνα αποδεικνύει σήμερα: η ίαση μπορεί να επιτευχθεί μέσω φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν ολιστική σύνθεση και ενισχύουν τις δυνάμεις αυτο-ίασης του σώματος.

 

Το 1920, οι Steiner και Wegman ίδρυσαν την Futurum A.E. στην πόλη Αρλεσχαϊμ της Ελβετίας, και την Der Kommende Tag Α.Ε. στη Στουττγάρδη της Γερμανίας, μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για την ανάπτυξη οικονομικών και πνευματικών αξιών. Και οι δύο εταιρείες είχαν χημικά και φαρμακευτικά τμήματα υπό τη διεύθυνση χημικών, ιατρών και φαρμακοποιών. Ο στόχος των εταιρειών ήταν να διασφαλίσουν οικονομικές πηγές για τη λειτουργία της σχολής Freie Waldorfschule, γνωστή και ως Steiner School, στη Στουττγάρδη και τη σχολή School of Spiritual Science στην πόλη Dornach της Ελβετίας, στις εγκαταστάσεις του Goethenaum, του Διεθνούς Κέντρου της Ανθρωποσοφίας, που αποτελεί επίσης το κέντρο της Ανθρωποσοφικής Κοινότητας.

Από το 1921

Το 1921 η Futurum A.E. ανέλαβε τη διοίκηση του εργαστηρίου δοκιμών στο Goethenanum, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Oskar Schmiedel, και συγχωνεύτηκε με το χημικό εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων, υπό τη διεύθυνση του φαρμακοποιού Ernst Heim. Τον Αύγουστο εκείνου του έτους η εταιρεία μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στην πόλη Arlesheim κι εκεί είναι που ξεκίνησε η ιστορία της Weleda Α.Ε. όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. 

 

Από αυτό το σημείο, κύριος στόχος ήταν η παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων και φυσικών καλλυντικών με ολιστική προσέγγιση των ανθρώπων, της κοινωνίας και της φύσης. Μέσα σε ένα χρόνο, η σειρά προϊόντων της Weleda περιείχε συνολικά 120 διαφορετικά προϊόντα και οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν για οικονομικούς λόγους υπό την ονομασία International Laboratories and Clinical Therapeutic Institute Arlesheim Α.Ε.

Παρουσίαση του ονόματος 'Weleda'

1924 - 1933

Μέχρι το 1924 προέκυψε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια ζήτηση για ιατρικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν αρκετές θυγατρικές εταιρείες της Weleda. Η πρώτη ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1924, στη συνέχεια ακολούθησαν οι Κάτω Χώρες και η Μεγάλη Βρετανία το 1925, και το επόμενο έτος η Αυστρία, η Τσεχοσλοβακία και οι ΗΠΑ έγιναν μέλη της οικογένειας το 1931.

 

 

Το 1928, η εταιρεία ονομάστηκε Weleda, από τη Γερμανίδα θεραπεύτρια Veleda. Ο Rudolf Steiner επιμελήθηκε ο ίδιος το λογότυπο, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Δείχνει μία ράβδο τυλιγμένη από ένα φίδι, το Λαφιάτη του Ασκληπιού, που συνδέεται συμβολικά και μυθολογικά με την ίαση. Γύρω από τη ράβδο, υπάρχει το σύμβολο προσφοράς και αποδοχής, που συμβολίζει την ιατρική και κοινωνική προσέγγιση της Weleda.

Σχεδιασμός κλασικών προϊόντων

Έως το τέλος της δεκαετίας, η Weleda απασχολούσε δώδεκα άτομα στην έδρα της εταιρείας στο Schwäbish Gmünd. Κατά την πρώτη δεκαετία δημιουργήθηκαν χαρακτηριστικά προϊόντα, που είναι δημοφιλή έως και σήμερα. Σήμερα, μπορείτε να δείτε στον κατάλογο και στην ιστοσελίδα μας την Τονωτική Λοσιόν Δεντρολίβανο για την Τριχόπτωση (1922), το Calcium Compound (1924), το Ελιξίριο Σημύδας (1924), το Λάδι Μασάζ Άρνικα (1926) και το Pine Bath Milk (1927).

 

Από το 1932, η Weleda ξεκίνησε να ενημερώνει τους πελάτες της με πληροφορίες μέσω περιοδικής δημοσίευσης που ονομαζόταν Weleda Nachrichten, που σήμερα κυκλοφορεί ως Weleda Magazine. Το περιοδικό είχε απαγορευτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, μα σήμερα έχει κυκλοφορία που φτάνει το μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

1933 - 1976

Ως Ελβετική εταιρεία, η Weleda επέζησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά αλώβητη. Η σειρά προϊόντων διευρύνθηκε τις δεκαετίες του 50 και του 60, κατά τη διάρκεια μίας οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Νέα, κλασικά προϊόντα εμφανίστηκαν, όπως το Τσάι Θηλασμού (1950), το Ελιξίριο Ιπποφαές (1955), το Skin Tonic (1959), την Κρέμα Ξυρίσματος (1960), το Lavender Bath Milk (1961), το Βάλσαμο Ποδιών (1962) και το Σαμπουάν Κάστανο (1966). Μετά την κυκλοφορία του Λαδιού Περιποίησης Καλέντουλας το 1960, είχαν τεθεί οι βάσεις για την επιτυχημένη σειρά βρεφικής και παιδικής περιποίησης, βασισμένη στη καλέντουλα βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Η Weleda σε όλο τον κόσμο

Το 1952, η Weleda France επεκτάθηκε με νέα έδρα παραγωγής στο St. Louis της Αλσατίας. Περαιτέρω διεθνείς θυγατρικές εταιρείες ιδρύθηκαν στην Ιταλία (1953), στη Νέα Ζηλανδία (1955), στη Σουηδία (1956), στη Βραζιλία (1959) και στην Αργεντινή (1965). 

Σε μία σημαντική εξέλιξη το 1976, οι υπάλληλοι της  Weleda ξεκίνησαν να εργάζονται στη μονογραφία της Γερμανικής Ομοιοπαθητικής Φαρμακοποιίας. Έκτοτε, η Weleda είναι υπεύθυνη για την πληροφόρηση σχετικά με όλα σχεδόν τα φάρμακα που υπόκεινται σε ορυκτή, θερμική και ρυθμική επεξεργασία.

1977 - 2004

Έως το 1992, η Weleda είχε παρουσία σε 30 χώρες, με περισσότερα από 10.000 προϊόντα. Οι άνθρωποι ξεκινούσαν να γίνονται πιο ευσυνείδητοι σε περιβαλλοντικά θέματα  και η ζήτηση για φυσικά καλλυντικά αυξανόταν, κάτι που οδήγησε σε αναθεώρηση των συνταγών των παλαιότερων προϊόντων και στη δημιουργία νέων. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν και νέες θυγατρικές εταιρείες τις δεκαετίες του 1990 και 2000: Η Weleda Chile το 1992, η Weleda Peru το 1993, η Weleda Japan το 1999, η Weleda Slovakia το 2000 και η Weleda Finland το 2004.

Ακόμη καινοτόμος

2006 - σήμερα

Το 2006, η Weleda France άνοιξε το Espace Weleda, μία όαση ευεξίας με πολυτελή θεραπευτικά σπα και καταστήματα. Το 2007, η Weleda και άλλοι κορυφαίοι παρασκευαστές φυσικών καλλυντικών, δημιούργησαν τη NaTrue, μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που ορίζει ξεκάθαρες διεθνείς οδηγίες για τη χρήση του όρου ‘φυσικά καλλυντικά’ και διασφαλίζει τη διαφάνεια για τον καταναλωτή μέσω της παροχής πιστοποίησης NaTrue. 

 

Το 2011, η Weleda γιόρτασε 90 χρόνια ανάπτυξης και βιώσιμοτητας. Αποτελούμε σήμερα μια από τις πιο γνωστές εταιρείες ανθρωποσοφικών φαρμάκων και τους κύριους προμηθευτές φυσικών καλλυντικών. Σήμερα, η Weleda έχει περίπου 2.000 υπαλλήλους πλήρης απασχόλησης σε όλο τον κόσμο, 70 % εκ των οποίων είναι γυναίκες. Επιπλέον, η Weleda συνεργάζεται με πολυάριθμες άλλες εταιρείες και συνεργάτες σε τομείς όπως η έρευνα, το λιανικό εμπόριο και τη συγκομιδή πρώτων υλών.

Γράφουμε ιστορία με την κληρονομιά μας

Στην πορεία της ιστορίας της, η Weleda συνέχισε να αναπτύσσεται χάρη στη βοήθεια και τη συνεργασία αφοσιωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέσω της δημιουργίας άλλων εθνικών εταιρειών, δημιουργήθηκε μια άλλου είδους παγκοσμιοποίηση - σε πολλές χώρες όπου λειτουργεί η εταιρεία σήμερα, ασθενείς, ιατροί και φαρμακοποιοί παρείχαν την ώθηση μέσω της ζήτησης για ανθρωποσοφικά φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά. 

 

Η Weleda υπήρξε πάντοτε πιστή στον εαυτό της, στους ιδρυτές και στις αρχές της. Ως εταιρεία παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, καθώς και σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, η Weleda έχει εργαστεί βάση των ίδιων αξιών από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες της για τη δημιουργία θεραπευτικών προϊόντων και προϊόντων περιποίησης σώματος το 1921.

Μια ιστορία επιτυχίας που βασίζεται σε σημαντικές αρχές

Από τη στιγμή της ίδρυσής της, η Weleda λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές της αρχές. Τα προϊόντα μας έχουν σκοπό να ενισχύσουν τους ανθρώπους στην προσωπική τους εξέλιξη, στη βελτίωση και στην αποκατάσταση της υγείας τους, καθώς και στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν φυσική ευζωία και μία εξισορροπημένη καθημερινότητα.

Ποιοι είμαστε

Ομορφιά μέσω της ισορροπίας σώματος, νου και πνεύματος

Υποσχόμαστε να σας προσφέρουμε αναζωογόνηση κι έμπνευση σε σώμα, νου και πνεύμα. Συγχρόνως σας υποστηρίζουμε καθώς ανακαλύπτετε τη μοναδική σας ευεξία κι εσωτερική ισορροπία.

Φυσική ομορφιά

Ένα συνδυαστικό σύστημα ιατρικής πρακτικής

Στη Weleda πιστεύουμε σε μία ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα θεραπευτικής ιατρικής. Η γνώση και η πρακτικές μας βασίζονται στις αρχές της ανθρωποσοφικής ιατρικής - μια ιατρική πρακτική που ιδρύθηκε στις αρχές του 1920 από το φιλόσοφο Rudolf Steiner και τη γιατρό Ita Wegman.

Ολιστική υγεία

Δέσμευση στους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας

Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να υποστηρίξουμε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για κάθε άνθρωπο, μέσω της δόμησης μίας δίκαιης οικονομίας που δημιουργεί ποιότητα, αντί να την ελαττώνει.

Βιωσιμότητα