Rudolf Steiner

Ο πνευματικός ιδρυτής της φιλοσοφίας της Weleda
O Rudolf Joseph Lorenz Steiner (25/27 Φεβρουαρίου 1861 - 30 Μαρτίου 1925) γεννήθηκε στη σημερινή Κροατία, μα μετακόμισε με τους γονείς του στην Αυστρία, όταν ήταν ακόμη μωρό. Ο πατέρας του ήταν χειριστής τηλεγράφου στον σιδηρόδρομο και είχε έντονη προσωπικότητα, και ο Rudolf έλαβε μόρφωση σε τοπικά σχολεία και στο σπίτι.
Ήταν δεκτικός σε ιδέες για τον πνευματικό και φυσικό κόσμο, ανεδείχθη σε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Rostock, ενώ νωρίτερα είχε ήδη εκδώσει πολυάριθμα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα - μεταξύ άλλων τα βιβλία The Philosophy of Freedom και The Theory of Knowledge Implicit in Goethe’s World-Conception.
Στην αρχή του εικοστού αιώνα ίδρυσε ένα πνευματικό κίνημα, την ανθρωποσοφία. Το κίνημα αυτό έχει ρίζες στο Γερμανικό ιδεαλισμό και τη θεοσοφία, που παρακινεί τον άνθρωπο να δει το σώμα, το νου και το πνεύμα του ως εγγενώς συνδεδεμένο με τον κόσμο μας - όλα μέρη ενός ολιστικού συστήματος.
Από τη φιλοσοφία στην επιστήμη και την πνευματικότητα
Κατά την πρώτη, πιο φιλοσοφική φάση του κινήματος, ο Steiner επιχείρησε να βρει μία σύνθεση μεταξύ επιστήμης και πνευματικότητας. Το φιλοσοφικό του έργο εκείνων των ετών, που εκείνος ονόμασε πνευματική επιστήμη, αναζήτησε να εφαρμόσει την καθαρότητα της σκέψης, χαρακτηριστικό της δυτικής φιλοσοφίας σε πνευματικές ερωτήσεις. Κατά τη δεύτερη φάση, γύρω στο 1907, εργάστηκε σε ποικίλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνικών μέσων, όπως τη δραματική τέχνη και την τέχνη της κίνησης και δημιούργησε μία νέα μορφή τέχνης, την ευρυθμία.
Η αρχιτεκτονική του εργασία ολοκληρώθηκε με το χτίσιμο του Goethenaum, ενός πολιτιστικού κέντρου που στεγάζει όλες τις τέχνες. Κατά την τρίτη φάση του έργου του, ο Steiner εργάστηκε ώστε να εδραιώσει διάφορα πρακτικά εγχειρήματα, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης Waldorf, της βιοδυναμικής καλλιέργειας και της ανθρωποσοφικής ιατρικής.
Μια νέα προσέγγιση της ιατρικής
Από το τέλος της δεκαετίας του 1910 κι έπειτα, ο Steiner ξεκίνησε να εργάζεται με ιατρούς και χημικούς ώστε να δημιουργήσει μία νέα προσέγγιση στην ιατρική. Το 1921, η γιατρός Ita Wegman, ο χημικός Oskar Schmiedel, καθώς και άλλοι γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν υπό την καθοδήγηση του Steiner ώστε να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φιλοσοφία αυτή για τις ανάγκες των ασθενών τους.
Κατανοούσαν πως το ανθρώπινο σώμα έχει αξιοσημείωτη ικανότητα αυτοΐασης, μα πως κάποιες φορές χρειάζεται και λίγη βοήθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια προσωπική προσέγγιση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη χρήση συστατικών που υποστηρίζουν την ικανότητα που έχει το σώμα να αυτό-θεραπεύεται. Με την πίστη αυτή και βαθιά επιστημονική και φιλοσοφική γνώση, ίδρυσαν τη Weleda.
Μια εξαιρετική επίδραση στη Weleda
Η σπουδαιότητα του Steiner και το ολοκληρωτικά αυθεντικά σκεπτικό του, είναι βασική για τη Weleda. Ακόμη κι αν ποτέ δεν είχαν διοικητική θέση, εκείνος και η Δρ. Ita Wegman ήταν μέλη της Kontrollstelle, μιας συμβουλευτικής ομάδας που υποστήριζε την εταιρεία. Ο Steiner ήταν επίσης υπεύθυνος για την ονομασία και το λογότυπο της εταιρείας, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος.
Πάνω απ’ όλα, ο Rudolf Steiner υπήρξε εξαιρετικά σημαντικός για τις διανοητικές και πνευματικές βάσεις της Weleda. Είχε το όραμα μιας νέας διαδικασίας ίασης, που ξεκινά από τις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις φτάνοντας στην απτή θεραπεία και στην παραγωγή του φαρμάκου.