Αισθησεις

Χρειάζονται τα Παιδιά Εκπαίδευση Ύπνου;

Για να κοιμηθούν καλά το βράδυ, τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Η σωματική επαφή με τους γονείς τα βοηθά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν

Συνέντευξη

 

 

Για εμάς τους ενήλικες, υγιής ύπνος θεωρείται εκείνος που διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα. Αυτό είναι που θέλουμε και για τα παιδιά μας: να μην ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας και σε εμάς να κοιμηθούμε ήσυχοι. Κατά τη λίθινη εποχή, οι άνθρωποι ήταν πιο συχνά ξύπνιοι τη νύχτα, για παράδειγμα, για να κυνηγήσουν. Οι περίοδοι ανάπαυσης για τους κυνηγούς και τους τροφοσυλλέκτες, κατά τις οποίες είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν, ήταν στη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα, το σώμα μας λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα διακρίνει μόνο την ένταση και τη χαλάρωση, το άγχος και την ασφάλεια, το στρες και την αναγέννηση και απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ των δύο. Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι δουλεύουμε ακατάπαυστα χωρίς να κάνουμε το παραμικρό διάλειμμα. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον βραδινό μας ύπνο, ή αλλιώς το «μεγάλο διάλειμμά» μας, εξαιτίας της αυξημένης έκκρισης ορμονών του στρες στο αίμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παιδιά.

Η σωματική επαφή ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας.

Η συγκέντρωση γύρω από τη φωτιά τη νύχτα έδινε στους πρωτόγονους μια αίσθηση ασφάλειας. Σήμερα, τα μικρά παιδιά βιώνουν μια παρόμοια αίσθηση ασφάλειας όταν ακουμπούν στο στήθος της μητέρας τους, η οποία δεν τους παρέχει μόνο τροφή μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά και την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη. Μετά τον απογαλακτισμό, τα παιδιά αναζητούν ασφάλεια μέσω της σωματικής επαφής με τους γονείς τους στο κρεβάτι τους, μέχρι να μην την έχουν πλέον ανάγκη, υποστηρίζει ο Dr. Renz-Polster. Ως συγγραφέας ενός βιβλίου για τα παιδιά και τον ύπνο, αντιτίθεται ρητά σε πρακτικές όπως το να αφήνουμε τα παιδιά να κλαίνε μόνα τους μέχρι να κοιμηθούν, ή να τα αφήνουμε να κλαίνε ή να κοιμούνται μόνα τους στο δωμάτιό τους. «Αν αφήσουμε ένα παιδί να κλαίει για 15 λεπτά και μετά αποκοιμηθεί λόγω εξάντλησης, αυτό δεν θα έχει μάθει πώς να κοιμάται, αλλά πώς να ξεκουράζεται», εξηγεί.

«Αυτό που αποκομίζει το παιδί από αυτήν την εμπειρία είναι το αίσθημα του 'Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω, δεν μπορώ να ξεφύγω», προσθέτει ο γιατρός, «το παιδί τα παρατάει». Αυτό που μένει είναι μια αίσθηση ανασφάλειας και η αίσθηση ότι «Ακόμα κι αν δείχνω ότι χρειάζομαι παρηγοριά, κανείς δεν ανταποκρίνεται». Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιδί δεν κοιμάται πολύ καλά και τείνει να ξυπνά ουρλιάζοντας και κλαίγοντας.

 

«Οι άνθρωποι χρειάζονται μια αίσθηση ασφάλειας για να κοιμηθούν», υποστηρίζει ο Renz-Polster. Η εκπαίδευση ύπνου, ωστόσο, είναι αντίθετη προς το βαθιά ριζωμένο ένστικτό μας σύμφωνα με το οποίο ο ύπνος μας κάνει ευάλωτους. Αλλά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε αν δεν νιώθουμε ασφάλεια. «Και μόνο όταν χαλαρώσουμε μπορούμε να κοιμηθούμε». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μικρά παιδιά έχουν ιδιαίτερα ανάγκη από εγγύτητα όταν είναι κουρασμένα. «Μόνο όταν έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψετε μπορουν να αισθανθούν ασφάλεια» - σε συνδυασμό με τη σιγουριά ότι «εδώ είναι το σπιτάκι μου όπου μπορώ να κοιμηθώ και να χαλαρώσω». Οι γονείς δεν μπορούν να αναγκάσουν τα παιδιά τους να νιώσουν ασφάλεια. Μπορούν μόνο να είναι κοντά τους και να τους παρέχουν παρηγοριά όποτε τη χρειάζονται.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κλαίνε μέχρι να αποκοιμηθούν.

Τα θεμέλια του καλού ύπνου τίθενται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο με σεβασμό, σαν ομάδα. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση λογικών ορίων με τον καθορισμό χρόνου για επαρκείς (αλλά όχι υπερβολικές) δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση, αλλά και πιο ήρεμες στιγμές, για παράδειγμα την ώρα της αγκαλιάς. Είναι σημαντικό ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας να είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε υποκείμενη αίσθηση ότι οι γονείς είναι ενοχλημένοι επειδή περιμένουν ότι θα έρθει άλλη μια δύσκολη νύχτα. «Όταν το θέμα του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη σχέση, κάνει το παιδί να αισθάνεται ανασφάλεια για τον ύπνο γενικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμφανή διαταραχή ύπνου ή ακόμα και σε διαταραχή συμπεριφοράς εκ μέρους του παιδιού», λέει ο Renz-Polster. Επομένως, ενθαρρύνει τους γονείς να να καλλιεργήσουν μια σχέση με το παιδί τους η οποία δεν θα χαρακτηρίζεται από δυσκολίες, έλεγχο και εξαναγκασμό, αλλά αντίθετα από κατανόηση και τη μαγεία του να βλέπουν το παιδί τους να μεγαλώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ