Αισθησεις

Γιατί τα Φυσικά Αρώματα Αγγίζουν την Ψυχή σας

Για να αντιληφθούμε τον κόσμο, χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Τα φυσικά αρώματα που εισπνέουμε χτυπάνε κάποια ευαίσθηση χορδή μέσα μας. Ο Δρ Leo Zaengerle, Επικεφαλής του Κέντρου Ικανοτήτων Αρωμάτων της Weleda, εξηγεί την ολιστική απήχησή τους.

 

Ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ των φυσικών και των συνθετικών αρωμάτων;

Δρ. Leo Zaengerle: Η τάση των ανθρώπων να προτιμούν τα φυσικά αρώματα πηγάζει από μέσα τους λόγω της φύσης τους. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε διάφορες εμπειρίες που σχετίζονται με αρώματα, τα οποια τα συσχετίζουμε – συχνά ασυνείδητα – με αναμνήσεις και συναισθήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις συνθετικές ουσίες. Ωστόσο, τα φυσικά αρώματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία και πολυπλοκότητα, και, επειδή είμαστε συνδεδεμένοι μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο, μας επηρεάζουν εντονότερα συναισθηματικά και έχουν μια ολιστική απήχηση. Πάρτε για παράδειγμα το σαγηνευτικό άρωμα ενός αγαπημένου σας προσώπου ή το αναζωογονητικό άρωμα ενός δάσους. Τα φυσικά αρώματα αντηχούν μέσα μας πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα συνθετικά, επειδή κατά κάποιον τρόπο μέσω αυτών βιώνουμε την ίδια τη ζωή.

Πάρτε για παράδειγμα το αναζωογονητικό άρωμα ενός δάσους

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός αρώματος Weleda κατά τη γνώμη σας;

Δρ. Leo Zaengerle: Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αρωματοποιίας Weleda είναι ότι χρησιμοποιούμε μόνο φυσικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας για τα αρώματά μας. Η σύνδεση με τη φύση και η χρήση αυθεντικών φυτικών αρωμάτων είναι απαραίτητη για τη δουλειά μας και είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμη σε όλα τα αρώματα Weleda, επειδή δεν περιορίζονται ή επικαλύπτονται από συστατικά που δεν προέρχονται κατευθείαν από τη φύση. Η ανάπτυξη ολιστικών αρωμάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν διασφαλίσουμε την εξαγωγή αιθέριων ελαίων κατευθείαν από φυσικές πηγές, χωρίς καθόλου χρήση χημικών.

 

 

 

Καφές, μπαχαρικά, σοκολάτα και η καθημερινή μας κρέμα προσώπου – γιατί βρίσκουμε ορισμένα προϊόντα τόσο ελκυστικά;

Δρ. Leo Zaengerle: Η αίσθηση της οσμής είναι στενά συνυφασμένη με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα, επομένως είναι λογικό ότι η αξιολόγηση των αρωμάτων δεν μπορεί ποτέ να είναι ουδέτερη.  Ανάλογα με τις εμπειρίες μας, ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να συσχετιστεί στο μυαλό μας με κάτι θετικό ή αρνητικό. Επίσης, οι προτιμήσεις μας στα αρώματα μπορεί να αλλάξουν, για παράδειγμα, όσο μεγαλώνουμε, ή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η αίσθηση της οσμής είναι στενά συνυφασμένη με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα

Πώς διασφαλίζει η Weleda τη σταθερά υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών της;

Δρ. Leo Zaengerle: Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προμηθευτούμε αγνές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας για τα αρώματά μας. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους που καλλιεργούν και αποστάζουν αρωματικά φυτά. Τους βοηθάμε σε ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη γεωργία και την παραγωγή αρωμάτων υψηλής ποιότητας. Κάθε μεμονωμένος προμηθευτής αξιολογείται και περνάει από ελέγχους πριν κάνουμε την πρώτη μας αγορά. Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα περιλαμβάνουν τη σωστή ωρίμανση των αιθέριων ελαίων μαζί με τη μεταφορά και αποθήκευση των πρώτων υλών. Στη συνέχεια, εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλα τα εισερχόμενα αγαθά, υποβάλλοντάς τα σε δοκιμές για να προσδιοριστεί η ποιότητά τους στα υπερσύγχρονα εργαστήρια φυσικής και χημικής ανάλυσης. Όμως, τα πιο σημαντικά εργαλεία στην παραγωγή των φυσικών καλλυντικών Weleda είναι οι μύτες των αρωματοποιών μας. Οι ειδικοί εξετάζουν όλες τις πρώτες ύλες που τους παραδίδονται για να αποφασίσουν ποιες από αυτές θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά. Εξάλλου, ακόμα και η πιο προηγμένη συσκευή ανάλυσης στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη μύτη.

 

Δρ. Leo Zaengerle

Επικεφαλής του Κέντρου Ικανοτήτων Αρωμάτων

Ως χημικός, τον συναρπάζει πώς τα αρώματα δημιουργούνται στα φυτά, η σύνθεση τους και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση.