Οικογενεια

Ενισχύστε τον δεσμό με το μωρό σας μέσω του μασάζ

Συμβουλές για προσεχτικό βρεφικό μασάζ

Τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο μέσω της αφής. Μέσα από την αίσθηση της αφής, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Ένα απαλό μασάζ τα βοηθά να εξοικειωθούν με το σώμα τους. Αυτή η επαφή δέρμα με δέρμα καλλιεργεί επίσης μια σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Το μασάζ ενισχύει τον πολύτιμο δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού

Το απαλό μασάζ ενισχύει τον πολύτιμο δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού και μπορεί να είναι χαλαρωτικό και για τους δυο σας. Η μαία Καρολίνα της Weleda προσφέρει συμβουλές για να εμπνευστείτε για το βρεφικό μασάζ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε μωρό είναι μοναδικό και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και αντιπάθειές του. Εάν η διαίσθησή σας σας λεει ότι το μωρό σας δεν απολαμβάνει το μασάζ σε ένα μέρος του σώματός του, παραλείψτε το και αντ' αυτού εστιάστε στα μέρη του σώματος όπου το μωρό το απολαμβάνει. Αν συντονιστούν με τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες των παιδιών τους, οι γονείς γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τα παιδιά τους και αναγνωρίζουν ότι γίνονται σεβαστές οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους.

 

Γιατί το μασάζ είναι καλό για τα μωρά

Το δέρμα ενός νεογέννητου είναι πολύ ευαίσθητο. Συνδέει τον εσωτερικό κόσμο του μικρού παιδιού με τον έξω κόσμο. Μετά τη γέννηση, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία είναι νέα και άγνωστα. Βιώνουν τα πάντα έντονα μέσω του δέρματός τους: αφή, θερμοκρασία και διαφορετικά υλικά. Το μασάζ τα χαϊδεύει απαλά και τα προστατεύει, ενώ ενισχύει την αίσθηση της σωματικής τους αυτογνωσίας. Η απαλή αφή διεγείρει τη λειτουργία της αναπνοής και της καρδιάς τους και μπορεί επίσης να βοηθήσει να ανακουφιστούν από παγιδευμένα αέρια στην κοιλίτσα τους. Το μασάζ ως τελετουργικό μπορεί να βελτιώσει τις καθημερινές και βραδινές ρουτίνες και μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα ευερέθιστο μωράκι.
Το να καταλαβαίνετε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας και να πράττετε ανάλογα καλλιεργεί την επικοινωνία και την ανταπόκριση μεταξύ σας. Αυτό έχει θετική επίδραση στον αναπτυσσόμενο δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού. Όταν βιώνετε θετικά συναισθήματα, για παράδειγμα μέσω της δερματικής επαφής, το μασάζ ή τον θηλασμό, ο οργανισμός εκκρίνει οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ανάπτυξης δεσμού δημιουργεί μια αίσθηση συναισθηματικής προσκόλλησης μεταξύ γονέων και παιδιού.

 

Το βρεφικό μασάζ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καλλιεργηθεί η ζεστασιά, η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ασφάλειας και να ενταθεί η επαφή δέρμα με δέρμα

Η κατάλληλη στιγμή για το μασάζ

Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν ότι μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος, όταν κάνουν μασάζ στο μωρό τους. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ακριβείς οδηγίες. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η ακριβής διάρκεια ή η ακολουθία των κινήσεων, αλλά ότι το μωρό και το άτομο που κάνει το μασάζ να αισθάνονται άνετα και να απολαμβάνουν την εμπειρία. Οι απαλές κινήσεις μασάζ μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή ρουτίνα του μωρού σας, για παράδειγμα όταν αλλάζετε πάνα. Είναι καλό να ζεστάνετε το λάδι στην παλάμη των χεριών σας πριν από κάθε μασάζ.Το ζεστό, σκόπιμο άγγιγμα ενισχύει την ανάπτυξη δεσμού και έχει θετική επίδραση στο μωρό.
Το τακτικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα εμπειρία και να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί, κάτι που τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Ένα μασάζ που χρησιμοποιεί κινήσεις προς τα μέσα (με κατεύθυνση προς το κέντρο του σώματος) είναι πιο τονωτικό και μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας. Ένα μασάζ με κινήσεις προς τα έξω έχει πιο χαλαρωτικό αποτέλεσμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ήρεμο κλείσιμο της ημέρας. Ο ιδανικός χρόνος για το μασάζ θα πρέπει να αποφασιστεί από τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας: εάν το μωρό φαίνεται ήδη κουρασμένο, δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε ένα τονωτικό μασάζ.

 

Χρήσιμες συμβουλές για βρεφικό μασάζ

Με αυτές τις συμβουλές από τις μαίες της Weleda, οι γονείς μπορούν να δώσουν στο παιδί τους μια αίσθηση ασφάλειας και να ενσωματώσουν εύκολα το βρεφικό μασάζ στην καθημερινή τους ρουτίνα:

  • Τα μωρά μπορούν να κάνουν μασάζ από τη γέννηση και μετά.
  • Στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, τα μωρά θα πρέπει να γδύνονται εντελώς μόνο όταν βρίσκονται σε πολύ ζεστό περιβάλλον (περίπου 24°C). Αλλιώς, προσπαθήστε να γδύσετε μόνο την περιοχή του δέρματος όπου θα κάνετε μασάζ. Οι περιοχές του σώματος όπου έχετε ήδη κάνει μασάζ μπορούν να καλυφθούν με μουσελίνα ή βρεφική κουβερτούλα.
  • Αποφύγετε το μασάζ αμέσως μετά τα γεύματα εάν το μωρό σας τείνει να βγάζει γουλίτσες ή να κάνει αναγωγές μετά το τάισμα.
  • Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, οι πιο κατάλληλες κινήσεις είναι οι απαλές. Έπειτα από μερικές μέρες, μπορείτε να κάνετε κανονικό μασάζ.
  • Για να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας για το μωρό σας, κρατάτε με το ένα χέρι το μωρό σας ενώ το άλλο σας χέρι εκτελεί τις κινήσεις μασάζ.
  • Τα παιδιά απολαμβάνουν τις ιδιαίτερα αργές, ρυθμικές κινήσεις.
  • Τα μωρά δεν χρειάζονται μόμπιλο ή άλλα παιχνίδια που τους αποσπούν την προσοχή στη διάρκεια του μασάζ. Είναι καλύτερο να κάνετε μασάζ στο μωρό σας σε ένα ήρεμο και ήσυχο δωμάτιο με απαλό φωτισμό.
  • Τοποθετήστε πετσέτες κάτω από το κεφάλι και τα γόνατα του μωρού για να υποστηριχθεί το φυσικό περίγραμμα του σώματος, παρέχοντας άνεση και αίσθηση ασφάλειας. Μια τυλιγμένη πετσέτα μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από το παιδί σε ημικυκλικό σχήμα, για να σχηματίσει ένα προστατευτικό φράγμα ή φωλίτσα.
  • Σε κάποια παιδιά αρέσει το ήσυχο μασάζ, ενώ άλλα απολαμβάνουν απαλή μουσική με τραγούδια ή νανουρίσματα.
  • Το μασάζ πρέπει να διαρκεί όσο εσείς και το παιδί σας αισθάνεστε άνετα.

Τεχνικές για προσεχτικό βρεφικό μασάζ

Κάντε μασάζ στα χέρια και τα πόδια του μωρού σας

Για να κάνετε μασάζ στα πόδια του μωρού σας, ξεκινήστε από το ισχίο και χαϊδέψτε απαλά το πόδι έως το πέλμα. Μικρές κυκλικές κινήσεις σε κάθε πόδι, μέχρι τα πέλματα, μπορούν επίσης να είναι πολύ ευχάριστες για τα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, βρίσκουν πολύ χαλαρωτικό το μασάζ στα πόδια. Μετακινήστε τον αντίχειρά σας από τη φτέρνα προς τα πάνω, περνώντας από την πατούσα και μετά προς τα έξω, κατά μήκος κάθε δαχτύλου. Το μασάζ στα χέρια και τους βραχίονες είναι παρόμοιο με το μασάζ στα ποδαράκια. Ξεκινήστε από τον ώμο και χαϊδέψτε τον βραχίονα από πάνω προς τα κάτω. Το μωρό σας μπορεί επίσης να απολαμβάνει το μασάζ με δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις κατά μήκος του βραχίονα. Μπορείτε επίσης να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις με τον αντίχειρά σας, στο κέντρο της μικρής παλάμης του μωρού σας. Είναι επίσης ωραίο να επεκτείνετε τις κινήσεις μασάζ προς τα κάτω, στο χέρι και τα δάχτυλα.

Μασάζ σε κοιλιά και θώρακα

Η ώρα που αλλάζετε το μωρό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για ένα χαλαρωτικό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς. Κάντε μασάζ στην κοιλιά με το ένα χέρι, ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις. Κρατήστε το άλλο χέρι σταθερά στην μια πλευρά της κοιλιάς. Το μασάζ αυτό μπορεί να γίνει και στην περιοχή του θώρακα. Απολαύστε τις μοναδικές στιγμές με το μωρό σας! Συμβουλή όταν το μωρό υποφέρει από φούσκωμα: Μπορείτε να κάνετε μασάζ μόνο γύρω από τον αφαλό. Περάστε με απαλές κινήσεις και με τη φορά του ρολογιού γύρω από τον αφαλό, ολοκληρώνοντας την κίνηση πηγαίνοντας προς τον αριστερό μηρό. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσετε την πέψη. Το Λάδι Μασάζ με Αμύγδαλο για την Κοιλίτσα του Μωρού έχει δημιουργηθεί ειδικά για το καταπραϋντικό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα μωρά χρειάζονται ρυθμό και ρουτίνα

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα όργανα της μητέρας, ειδικά η καρδιά που χτυπά, παρέχουν ζεστασιά και ρυθμό μέσω των ήχων τους και δημιουργούν το ακουστικό περιβάλλον του αγέννητου παιδιού. Μετά τη γέννηση, αυτή η αίσθηση του ρυθμού μπορεί να συνεχιστεί μέσα στην καθημερινή ρουτίνα. Η καθιέρωση συγκεκριμένων τελετουργιών ή ρουτίνας φροντίδας του μωρού σας μπορεί να το βοηθήσει να προβλέψει και να προσαρμοστεί στις καθημερινές δραστηριότητες. Το βρεφικό μασάζ είναι ένα τέτοιο τελετουργικό που μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την αίσθηση του ρυθμού.


 

Κατάλληλο λάδι για βρεφικό μασάζ

 

Το δέρμα του νεογέννητου δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Θα χρειαστεί χρόνο ώσπου ο όξινος μανδύας και οι σμηγματογόνοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους εκτός της μήτρας. Σε αντίθεση με τα συνθετικά έλαια, τα αγνά φυτικά έλαια έχουν παρόμοια δομή με το ανθρώπινο δέρμα. Φυσικά φυτικά έλαια όπως το Λάδι Περιποίησης Καλέντουλας, είναι ιδανικά για βρεφικό μασάζ. Με το εκύλισμα ανθών καλέντουλας που περιέχει, περιποιείται απαλά και προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα. Αυτό επιτρέπει στο δέρμα να αναπτύξει σταδιακά τις λειτουργίες του και τον προστατευτικό του μανδύα. Σε παιδιά με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, που εμφανίζει ερεθισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απαλο γαλάκτωμα, όπως το Γαλάκτωμα Σώματος με Μολόχα

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΌ ΒΡΕΦΙΚΌ ΜΑΣΆΖ

Λάδι Περιποίησης Καλέντουλας

Ήπιο βρεφικό λάδι σώματος για εντριβές και μασάζ
Weiße Malve Pflegelotion

Γαλάκτωμα Σώματος με Μολόχα

Απαλή περιποίηση για το ξηρό, ευαίσθητο βρεφικό δέρμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ