Ομορφια

10 Αλήθειες για την Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται για πολλούς λόγους. Δεν υπάρχει μία θαυματουργή θεραπεία για το δέρμα με όψη φλοιού πορτοκαλιού, μα πολλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν τη σφριγηλότητα του δέρματος και να ενισχύσουν την ευεξία σας. Δείτε παρακάτω δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη δερματική πάθηση.

1. Η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογική

 

Στις γυναίκες, ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει τα προστατευτικά λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, είναι εκ φύσεως πιο χαλαρός από ότι στους άνδρες. Περισσότερο από το 80% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα - που συχνά περιγράφεται ως δέρμα με "όψη φλοιού πορτοκαλιού", λόγω της όμοιας υφής που παρουσιάζει - άσχετα από το βάρος ή  τη σωματική τους διάπλαση. Με λιγότερα ή περισσότερα κιλά, η κυτταρίτιδα επηρεάζει σχεδόν κάθε γυναίκα.

2. Οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο

 

Τα οιστρογόνα ενισχύουν την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού και το κάνουν για καλό λόγο. Μια εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, επιβαρύνει εξαιρετικά το σώμα. Η ισορροπία των ορμονών στο γυναικείο σώμα αλλάζει ακόμη κατά την έμμηνο ρύση, την κλιμακτήριο ή υπό την επήρεια του αντισυλληπτικού χαπιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.  

3. Είναι θέμα γονιδίων

Η κυτταρίτιδα εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση. Το αν θα εμφανιστούν βαθουλώματα σε μηρούς, γλουτούς ή μπράτσα μπορεί να είναι κληρονομικό. Όμως η ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα με συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο σφιχτό συνδετικό ιστό. 

Η υγιεινή διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών ενισχύει τη σφριγηλότητα του δέρματος

4. Δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία για την κυτταρίτιδα

 

 

Καμία αντικυτταριδική κρέμα δεν δρα μόνο με την εφαρμογή της. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης: η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής σωματική άσκηση, καταπραϋντικό μασάζ και φυσικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν ενεργά συστατικά από φλοιό σημύδας, για παράδειγμα. 

5. Υγιεινή διατροφή, καλύτερη ζωή

 

Η Βιταμίνη C ενδυναμώνει το συνδετικό ιστό μας και σταματά τις ελεύθερες ρίζες. Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά προσφέρει πιο σφιχτό δέρμα. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή διατροφή, που δίνει στο σώμα ό,τι χρειάζεται. Τίποτε περισσότερο, τόποτε λιγότερο.

 

6. Η απώλεια βάρους δε σημαίνει και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας

 

 

Όσο λιγότερο σωματικό λίπος έχουμε, τόσο λιγότερο έντονα φαίνεται η κυτταρίτιδα. Γνωρίζατε πως το σώμα μας καίει κυρίως υδατάνθρακες τα πρώτα 30 λεπτά σωματικής άσκησης; Μετά από 45 λεπτά άσκησης ξεκινά το σώμα να καίει λίπος. 

Το νερό αποτελεί αγνό ελιξίριο ομορφιάς

7. Το νερό αποτελεί αγνό ελιξίριο ομορφιάς

 

Η κατανάλωση αρκετών υγρών αποτελεί κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Το ιδανικό είναι η κατανάλωση καθημερινά δύο έως τριών λίτρων νερού που περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έτσι δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τη δίψα μας, βοηθάμε επιπλέον να απομακρυνθούν επιβλαβείς ουσίες από το σώμα μας. Ο χυμός σημύδας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία.

8. Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιδεινώνουν την κατάσταση

 

Οι θερμίδες που περιέχει το αλκοόλ μετατρέπονται αμέσως σε λίπος. Το κάπνισμα προκαλεί τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων και δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος. 

Η ήπια, τακτική άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τους ιστούς του σώματος

9. Η κίνηση βοηθά όλο το σώμα

 

 

Η ήπια, τακτική άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τους ιστούς του σώματος, κάτι που οδηγεί επίσης σε πιο λείο δέρμα. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το κολύμπι με στοχευμένες ασκήσεις σε γλουτούς και μηρούς έχει δραστικά αποτελέσματα. 

10. Η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ομορφιάς

 

Ήπια, μέτρια ή έντονη - η κυτταρίτιδα εμφανίζεται με διαφορετική ένταση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες στο λεμφικό σύστημα και να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος.

Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης: η ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής σωματική άσκηση, καταπραϋντικό μασάζ και φυσικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν ενεργά συστατικά από φλοιό σημύδας, για παράδειγμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ