Δαμασκηνά Τριαντάφυλλα

Κοιλάδα Dadès, Μαρόκο
Map of Morocco - Wild Rose

Η εποχή των τριαντάφυλλων

Κατά την περίοδο άνθησης, η κοιλάδα Dadès καλύπτεται με το άρωμα των υπέροχων Δαμασκηνών τριαντάφυλλων. Οι πλούσιοι θάμνοι τους ευδοκιμούν στο υψηλό οροπέδιο γνωστό ως Meseta που βρίσκεται μεταξύ της Casablanca και της Οροσειράς του Άτλαντα. Αυτός είναι ο τόπος όπου ο Moustapha Chahboun συλλέγει και προχωράει στην απόσταξη του πολύτιμου βιολογικού ελαίου τριαντάφυλλου που χρησιμοποιούμε ως φυσικό άρωμα σε πολλά προϊόντα της Weleda.

Όταν ο Moustapha Chahboun κοιτάζει τον πρωινό ουρανό και συνειδητοποιεί πως η μέρα που έρχεται θα είναι ζεστή, γεμίζει την ποτίστρα με νερό για "καλή τύχη". Οι δύο αγελάδες εμφανίζονται πίσω από μία σειρά πορτοκαλιών, προχωρούν στο πράσινο δρομάκι ώσπου σταματούν με προσδοκία. Είναι η ώρα για το πρωινό τους μπάνιο. Ο Moustapha τρίβει το λαιμό τους, τους ρίχνει νερό σε πλάτη και κοιλιά, ώσπου το ασπρόμαυρο τρίχωμα τους λάμπει από ενυδάτωση. Με εμφανή ευχαρίστηση, οι αγελάδες κουνούν πάνω κάτω το κεφάλι τους και τον κοιτούν με τα απαλά, μαύρα-καφετιά μάτια τους. 

Σε αυτή τη φάρμα, ο Moustapha διατηρεί ένα από τα πιο θαυμαστά κομμάτια γης στο Μαρόκο. Πλημμυρισμένο από φωτεινό ροζ, τα άνθη των δαμασκηνών τριαντάφυλλων γεμίζουν τον ζεστό αέρα με το μοναδικό τους άρωμα. Ο Moustapha γνέφει με ευχαρίστηση: "Επιθυμώ να επαναφέρω τη βιοποικιλότητα στις ζωές μας και να μετατρέψω τη φύση και πάλι σε κάτι το πραγματικά ζωντανό."

Ξεκίνησε τη δημιουργία αυτού του φυσικού παραδείσου πριν τρία χρόνια. Ένα εγχείρημα που δεν ήταν εύκολο στη Meseta, το υψηλό οροπέδιο μεταξύ της Casablanca και της Οροσειράς του Άτλαντα. Σειρές από κριθάρι και σιτάρι βρίσκονται σε χρυσαφένια χωράφια. Σε μία από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές του Μαρόκο, η φάρμα του Moustapha Chahboun ξεχωρίζει σαν μία όαση πρασίνου μέσα στο μονότονο τοπίο κοντά στο χωριό Guisser. Αποτελεί το προϊόν σκληρής δουλειάς και αντισυμβατικής προσέγγισης. 

Σεβασμός στη Χλωρίδα και στην Πανίδα

Ο Moustapha μισοκλείνει τα μάτια στον ήλιο. Η προσωπική του πρόκληση είναι να πλέξει τις διαφορετικές κλωστές της ζωής στο ύφασμα της φύσης, ώστε φυτά και ζώα να γίνουν ενσωματωμένο μέρος του μοναδικού οικοσυστήματος. Εφευρίσκει έξυπνους τρόπους να δημιουργήσει σκιά, όπως τα αναρριχώμενα αμπέλια. Επιπλέον, φυτεύει φράχτες από τριανταφυλλιές για να προστατεύουν από τον άνεμο και χρησιμοποιεί τη λεβάντα ώστε να ελέγχει τους πληθυσμούς αφίδας. "Όλα συμβιώνουν σε αρμονία, όπως θα έπρεπε να ισχύει και στη ζωή των ανθρώπων." 

Τα παγώνια θρέφονται με δηλητηριώδεις αράχνες, σκορπιούς και φίδια. Οι πάπιες και οι χήνες τρώνε σαλιγκάρια και οι κότες τσιμπούν μικρές μύγες που κάθονται στο δυόσμο για το χυμό του. Εν τω μεταξύ, οι αγελάδες κρατούν κοντό το γρασίδι που βρίσκεται στα δρομάκια και παράγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού λιπάσματος. 

"Επιθυμώ να επαναφέρω τη βιοποικιλότητα στις ζωές μας"

Ο Moustapha Chahboun είναι ένας καλλιεργητής με πράσινη ψυχή. Ηλιοκαμένος, ο Moustapha Chahboun έχει την έκφραση ενός μοντέρνου ανθρώπου, ενημερωμένου σε θέματα τεχνολογίας. Εργάζεται ως διευθυντής της εταιρείας ARD Guisser, της οποίας είναι ιδιοκτήτης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Jamal. Η εταιρεία παρασκευάζει το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των δαμασκηνών τριαντάφυλλων και εκχύλισμα "Rose Absolute", που προσφέρουν το εκλεπτυσμένο άρωμά τους σε πολλά προϊόντα της Weleda. Ακριβώς δίπλα στην πύλη της φάρμας, τα εκχυλίσματα παρασκευάζονται σε έξι μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές που στεγάζονται σε μία επιμήκη ημιυπαίθρια κατασκευή.  

Ο Moustapha μεγάλωσε στο κέντρο της χώρας, σε μία φυτεία με ελιές κοντά στην άκρη ενός προστατευμένου βιοτόπου. Αργότερα σπούδασε βιοχημεία στην Casablanca και ένωσε τις δυνάμεις του με τον αδερφό του Jamal για την απόσταξη και πώληση φυτικών εκχυλισμάτων. Όμως το Μαρόκο αποδείχτηκε πολύ περιοριστικό, συντηρητικό και ανελαστικό για τον Moustapha. Στην ηλικία των 33 μετανάστευσε στη Μασσαχουσέττη και βρήκε δουλειά ως βιοχημικός. "Είχα την ελευθερία μου και μία καλή ζωή."

"Η αγαπημένη μου ασχολία είναι να φροντίζω τα φυτά μου και να δημιουργώ κάτι μοναδικό από αυτά."

Το Νοέμβριο του 2011 του τηλεφώνησε ο αγαπημένος αδερφός του, ο Jamal ζητώντας του επειγόντως να επιστρέψει στο σπίτι του. Η αγορά για φυσικά καλλυντικά και φυσικά φαρμακευτικά προϊόντα ανθούσε, η κοινή τους εταιρεία μεγάλωνες και ο Jamal δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει μόνος του όλες τις απαιτήσεις. Ο Moustapha άρχισε να σκέφτεται την επιστροφή του. 

Είχε μία καλή δουλειά, πολλούς φίλους και τη γυναίκα του Neide Gonçalves από τη Βραζιλία. Τα τελευταία χρόνια ονειρευόταν να δημιουργήσει κάτι στη φύση και να χτίσει κάτι με τα χέρια του. Το 2012, ο Moustapha και η γυναίκα του μετακόμισαν στην πατρίδα του. "Εδώ μπορώ να πραγματοποιήσω το Αμερικανικό όνειρό μου."

Το Νερό Είναι Ζωή

Το ζευγάρι ζει σε ένα απλό, καινούργιο πορτοκαλί σπίτι πλάι στον αγρό. Για τη γυναίκα του Moustapha, που εργαζόταν ως διευθύντρια στη γραμματεία Ελβετικής τράπεζας, η φάρμα αποτελεί τον παράδεισο. Όταν εκείνη και ο άντρας της πρώτο-στάθηκαν εδώ, ο τόπος έμοιαζε με έρημο, λέει η Neide. Μόνο μερικές πορτοκαλιές κι ελιές αναπτύσσονταν στο άγονο έδαφος. "Ο Moustapha ξεκίνησε μια επανάσταση," μας λέει. 

Ολόκληρα λεωφορεία φοιτητών αγροτικών σχολών ταξιδεύουν συχνά εκεί, ώστε να δούνε από κοντά το εξαιρετικό παράδειγμα βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας. Ακόμη και οι γείτονες του, που αρχικά κουνούσαν τα κεφάλια τους για τις εργασίες στη φάρμα του Moustapha, ξεκίνησαν να καλλιεργούν νέα φυτά, όπως λουίζα, για το αποστακτήριο του. 

Ο δήμαρχος του Guisser συμπαθεί τον Moustapha επειδή προσφέρει δουλειά, κάτι που είναι σπάνιο για τις αγροτικές περιοχές. Ο επιχειρηματίας με την πράσινη ψυχή απασχολεί περισσότερους υπαλλήλους από ότι άλλοι γεωργοί στην περιοχή, των οποίων η γη είναι συχνά διπλή ή και τριπλή σε μέγεθος. Εκτός από την οικογένεια του Moustapha, έξι ακόμη βοηθοί βοηθούν στο αγρόκτημα και το αποστακτήριο όταν δεν υπάρχει πολλή δουλειά, με κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής οι υπάλληλοι μπορεί να φτάσουν και τους 40. Και ο Moustapha είναι ο μόνος εργοδότης στην περιοχή που διασφαλίζει πως οι υπάλληλοι του λαμβάνουν τα οφέλη της κοινωνικής ασφάλισης. 

Ο φυσικός του παράδεισος εκτείνεται μέσα από μία παλιά κοιλάδα ποταμού. Κάτω από τη φάρμα του ρέει νερό από ένα υπόγειο ρεύμα. Ο Moustapha αντλεί το νερό για τα φυτά και τα ζώα του από τρία πηγάδια. Το Μαρόκο είναι εύπορη χώρα. "Εάν έχεις νερό, έχεις ζωή,", μας λέει.

 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του; "Θα ήθελα να επιστρέψει η βιοποικιλότητα σε πολλά μέρη του Μαρόκο." Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς -  και ο Moustapha Chahboun έχει κάνει μια εξαιρετική αρχή.

Συστατικό

Έλαιο Τριαντάφυλλου Rosa Damascena

Rosa Damascena Flower Oil

Το Έλαιο Τριαντάφυλλου Rosa Damascena είναι ένα αιθέριο έλαιο, που λαμβάνεται από τα ροδοπέταλα. Μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό.