Ίριδα

Οροσειρά του Άτλαντα, Μαρόκο

Μοναδική ισορροπία μεταξύ υγρασίας και ξηρασίας

Η ίριδα έχει πάρει την ονομασία της από την Ίρις, θεότητα της Ελληνικής μυθολογίας, θεάς του ουράνιου τόξου και της ατμόσφαιρας και αγγελιοφόρου των θεών. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου που αντικρίζουμε στα πανέμορφα άνθη της ίριδας, καθώς και η ικανότητα του φυτού να αποθηκεύει νερό στις ρίζες του, για μεγάλες χρονικές περιόδους, επιβεβαιώνουν τη σχέση της ίριδας με τη μυθική συνονόματή της. 

 

Το εκχύλισμα των ριζών της ίριδας χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό στοιχείο στα καλλυντικά της Weleda, αφού εξισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα και μας προσφέρει το πολύτιμο αιθέριο έλαιο του. Η ίριδα ευδοκιμεί σε μη προσβάσιμες περιοχές των Όρων Άτλας στο Μαρόκο, όπου η στενή συνεργασία μεταξύ της Weleda και των Γάλλων συνεργατών μας, διασφαλίζει ένα σταθερό εισόδημα σε περίπου 300 οικογένειες γεωργών.

Οι αγρότες εργάζονται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που αποτελείται από μικρά, πετρώδη χωράφια, που μετράνε μεταξύ 400 και 600 τετραγωνικά μέτρα. Σε αυτή τη σειρά χωραφιών, που έχουν επανακτηθεί έπειτα από μεγάλη προσπάθεια από το βουνό, οι αγρότες καλλιεργούν λινάρι, φακή και μερικά κρεμμύδια και άλλα λαχανικά. Η βιολογική καλλιέργεια των ριζών ίριδας συμπληρώνει ιδανικά τις παραδοσιακές καλλιέργειες λαχανικών και προσφέρει ένα σταθερό εισόδημα για τους αγρότες, που έχουν δημιουργήσει έναν συνεταιρισμό. Η ανοιξιάτικη σοδειά από καθεμιά από τις 300 οικογένειες, μας προσφέρει έως και 400 κιλά φρέσκων ριζωμάτων, γεμάτα από πολύτιμα αιθέρια έλαια που είναι περιζήτητα για την παραγωγή φυσικών καλλυντικών και αρωμάτων.

Γεωργία σε μικρή κλίμακα

Ακόμη και σήμερα, ένα υψηλό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού στο Μαρόκο βασίζεται στη γεωργία μικρής κλίμακας ως κύρια πηγή εισοδήματος. Η σοδειά μπορεί να αποτελέσει έως και το 50% των συνολικών αποδοχών κάποιων οικογενειών, όμως αυτό καθίσταται δυνατό μόνο όταν υπάρχουν βιώσιμες συνεργασίες, όπως η σχέση μεταξύ της Weleda κι εκείνων που καλλιεργούν βιολογικά την iris germanica, στην περιοχή Tirdouime, στην οροσειρά του Άτλαντα. Το κλίμα της οροσειράς του Άτλαντα, εδώ ψηλά στα 1,600 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, είναι κρύο το χειμώνα και πολύ ζεστό το καλοκαίρι, με αραιό, ξηρό αέρα και φτωχό έδαφος. Σχεδόν όλες οι εργασίες στα χωράφια, από τη σπορά ως τη συγκομιδή, γίνονται χειρωνακτικά, με τα μουλάρια να αποτελούν τη μόνη βοήθεια. Η χρήση μηχανημάτων στις μικρές αυτές εγκαταστάσεις θα ήταν πολύ ακριβή και η χρήση τους δε θα ήταν πρακτική.

Αποξηραμένα στον αέρα του βουνού

Πριν το αιθέριο έλαιο μπορέσει να εκχυλιστεί, ολόκληρη η σοδειά - εκατοντάδες χιλιάδες βολβοειδείς ρίζες σε μέγεθος πατάτας - πρέπει να ξεφλουδιστούν με το χέρι και να αποξηρανθούν στον αέρα και τον ήλιο του βουνού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα, κατά την οποία οι ρίζες χάνουν περίπου 80 τοις εκατό του βάρους τους. Μόνο τότε μεταφέρονται οι σκληρές, αποξηραμένες ρίζες με το μουλάρι στην πεδιάδα για περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να εκχυλιστεί το πολύτιμο έλαιο. Η δημιουργία μικρών αγροτικών συνεταιρισμών, που επιθεωρούνται τακτικά από τη Weleda και τους Γάλλους συνεργάτες μας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη τοπική οικονομική δραστηριότητα, βιώσιμη βελτίωση στο εισόδημα των μικρών αγροτών και στη βελτίωση των γενικότερων συνθηκών ζωής.

Συστατικό

Εκχύλισμα Ρίζας Ίριδας

Iris Germanica Root Extract

Η ρίζα της ίριδας αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από άμυλα και περιέχει βλεννώδεις ουσίες, τανίνες, καθώς και αιθέρια έλαια που ευθύνονται για το άρωμα του αποξηραμένου ριζώματος της ίριδας που θυμίζει εκείνο της βιολέτας. Τα εκχυλίσματα της ρίζας της ίριδας ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.