Δενδρολίβανο

Ademuz, Ισπανία

Ένα αρχαίο φυτό, που αφυπνίζει τις εσωτερικές μας δυνάμεις κι αντιμετωπίζει την κούραση

Στα αρχαία χρόνια, το δενδρολίβανο - που σημαίνει ‘δροσιά της θάλασσας’ - ήταν ένα φυτό που θεωρούταν ιερό μα χρησιμοποιούταν συγχρόνως και στην καθημερινότητα. Ήταν σημαντικό φαρμακευτικό φυτό και χρησιμοποιόταν επίσης για τον στολισμό των θεών και των ανθρώπων σε τελετές και ιερά τελετουργικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ξεκίνησαν να γίνονται περισσότερο κατανοητές κατά τον Μεσαίωνα. Το δενδρολίβανο αντεπεξέρχεται τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο και το άρωμα του αφυπνίζει εσωτερικές δυνάμεις και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, προσφέροντας αίσθηση δροσιάς και τόνωσης. Το έλαιο του δενδρολίβανου χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα της Weleda για την περιποίηση σώματος και μαλλιών, καθώς και σε φαρμακευτικά προϊόντα. 


Η περιοχή γύρω από το Ademuz της Ισπανίας έχει τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια του δενδρολίβανου, της λεβάντας και άλλων αρωματικών φυτών. Το χειμώνα επικρατεί κρύο, το καλοκαίρι έχει ζέστη και ξηρό κλίμα. Εδώ, ο Blas Aparicio διοικεί την εταιρεία Ecoaramuz, η οποία εξειδικεύεται στην οικολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών, καθώς και της πιστοποιημένης συλλογής άγριου δενδρολίβανου. Η εταιρεία παράγει αιθέρια έλαια για τη Weleda στο δικό της αποξηραντήριο και αποστακτήριο, περίπου οχτώ χιλιόμετρα μακριά, σε μια απομονωμένη κοιλάδα. 


Εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες

Κατά τους παραγωγικούς καλοκαιρινούς μήνες, ο Blas Aparicio παίρνει 800 κιλά φύλλων και κλαδιών που έχουν συλλεχθεί από το άγριο περιβάλλον, και τα μεταφέρει στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όπου αδειάζει ολόκληρο το φορτίου στον ατμοκίνητο λέβητα. Περίπου μία ώρα αργότερα, τα πάντα έχουν διαποτιστεί με το άρωμα του δενδρολίβανου, καθώς το αιθέριο έλαιο διαχωρίζεται από τον ατμό μέσω απόσταξης. 800 κιλά από κλαδιά θα αποφέρουν τέσσερα κιλά έλαιου, και η Weleda χρειάζεται περίπου 5 με 6 τόνους έλαιου δενδρολίβανου κάθε χρόνο. 

 

Ο Ecoaromuz μας προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος από την απαιτούμενη ποσότητα, οπότε, για να ενισχύσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε την παροχή των απαιτούμενων ποσοτήτων, η Weleda έχει ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη συνεργασία με την εταιρεία. Η Weleda έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη ποσότητα παράδοσης, καθώς και το χτίσιμο ενός δεύτερου αποστακτήριου.

 

Σε απόσταση μισής ώρας από το Ademuz, σε ένα οροπέδιο, τρεις υπάλληλοι είναι απασχολημένοι με την πιστοποιημένη συλλογή άγριων φυτών σε 9.5000 εκτάρια γης. Αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη περιοχή, όπου επικρατεί ζέστη, ο ουρανός είναι καταγάλανος και ο αέρας είναι καθαρός. Οι τρεις εργάτες συλλέγουν το δενδρολίβανο με ταχείς ρυθμούς, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό πριόνι ώστε να κόψουν παλιά κλαδιά που έπειτα συλλέγονται με το χέρι. Πιο νεαρά φυτά τα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει ξυλώδη, συλλέγονται με κλαδευτήρια. Ένα εκτάριο γης θα αποδώσει περίπου 50 κιλά αιθέριου ελαίου. 

100 % αξιόπιστο

Όποιος αγοράζει έλαιο από εμπόρους στην ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να είναι ποτέ 100% σίγουρος πως το προϊόν είναι αγνό. Εμείς εμπιστευόμαστε μόνο τους μακροχρόνιους, έμπιστους και αξιόπιστους συνεργάτες μας, που πληρούν τα υψηλά κριτήρια ποιότητας που θέτουμε και που μας διασφαλίζουν οικολογική καλλιέργεια και επιμελή/προσεχτική απόσταξη του ελαίου, όλα στο ίδιο μέρος. Μέσω παρόμοιων συνεργασιών, η Weleda υποστηρίζει κι ενισχύει τη βιωσιμότητα.


Ανακαλύψτε και άλλα προγράμματα

Συστατικό

Έλαιο Δενδρολίβανου

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil

Το Έλαιο Δενδρολίβανου είναι αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τα κλαδιά και τα άνθη του δενδρολίβανου. Μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό.