Ευφρασία

Ρηνανία-Παλατινάτο, Γερμανία

Ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα

Η euphrasia officinalis, άνθος που ευδοκιμεί σε λίβαδια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα της Weleda. Ευρέως γνωστή ως ευφρασία, διαθέτει πράγματι θεραπευτικές ιδιότητες σε οφθαλμικές παθήσεις. Η ευφρασία ευδοκιμεί σε ξηρά λιβάδια χωρίς χρήση λιπασμάτων, καθώς και λιβάδια βοσκής, στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και φτάνει ως τα βουνά των Άλπεων, μέχρι και το όριον χιόνος στα 2,300 μέτρα. Το μικρό αυτό χορτολιβαδικό είδος - που φτάνει έως έως και τα 30 εκατοστά, ευδοκιμεί λόγω της ανθεκτικότητας και της υψηλής προσαρμοστικότητάς του.

 

 

Η ευφρασία λαμβάνει ενέργεια από τον ήλιο, μέσω της φωτοσύνθεσης, και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης ως ημι-παράσιτο σε ρίζες από περιβάλλοντα χόρτα και αχύρο. Χρησιμοποιεί το νερό και τις θρεπτικές ουσίες άλλων φυτών, χρησιμοποιώντας τη ζωτική ενέργεια τους για να αναπτυχθεί η ίδια. Η ιδιότητά της αυτή, την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την ανθρωποσοφική ιατρική, αφού χρησιμοποιείται στη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων, αφού η ευφρασία αποδυναμώνει τα στοιχεία που προκαλούν φλεγμονές στον επιπεφυκότα, αντιμετωπίζοντας τους εισβολείς.

Η Weleda επεξεργάζεται περισσότερα από εκατό κιλά φρέσκιας ευφρασίας κάθε χρόνο, για χρήση σε ιατρικά βάμματα. Η ευφρασία λαμβάνεται με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο από άγριο περιβάλλον, στην γνωστή για την παραγωγή κρασιού περιοχή, Rhineland-Palatinate, Νοτιοδυτικά της Γερμανίας. Όταν έρχεται η εποχή της άνθισης, οι συλλέκτες μαζεύονται δύο ή τρία Σαββατοκύριακα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συλλέγουν προσεχτικά, τα φυτά από το έδαφος, χωρίς χρήση μηχανημάτων ή εργαλείων, ώστε να μην σπάσουν οι ευαίσθητες ρίζες τους. Η συγκομιδή μεταφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας μέσα σε 24 ώρες και η επεξεργασία ξεκινά αμέσως. 

 

 

Στο εργοστάσιο, ολόκληρη η ευφρασία - τα φύλλα, τα ανθη και οι ρίζες της, περνούν από την επεξεργασία της σύνθλιψης, έκθλιψης και μετατρέπονται σε βάμμα. Οι τανίνες και οι πικρές ουσίες που εκθλίβονται με αυτόν τον τρόπο έχουν στυπτική δράση και παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση φλεγμονών, ενώ ο ελαφρώς αντιβιοτικός γλυκοζίτης aucubin που περιέχει, δρα επίσης ενάντια των φλεγμονών. 


Συστατικό

Εκχύλισμα Ευφρασίας

Euphrasia Officinalis Extract

Η Ευφρασία περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες και πικρές ύλες. Το Εκχύλισμα Ευφρασίας έχει τονωτική, περιποιητική και στυπτική δράση στο δέρμα.