Ηλίανθος

Puszta, Ουγγαρία

Έλαιο από βιολογικούς σπόρους ηλιάνθου, με πολλές θρεπτικές ιδιότητες

Στη μέση των ξηρών πεδιάδων της κεντρικής Ουγγαρίας, τα λαμπερά κίτρινα άνθη των ηλίανθων ανθίζουν στα λιβάδια. Βρισκόμαστε στην αρχαία περιοχή Puszta της Ουγγαρίας, που κάποτε ήταν μία ατελείωτη θάλασσα από χορτάρι και που σήμερα βρίσκεται η πηγή του βιολογικού ηλιανθελαίου που καλλιεργείται βιολογικά για τα προϊόντα της Weleda.

Ακολουθώντας την κίνηση του ηλίου

Ο ηλίανθος κατάγεται από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, όπου οι αυτόχθονες Βόρειο- και Νοτιοαμερικανοί χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του ως πηγή τροφής πλούσια σε λίπος. Οι σπόροι πρώτο-μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από Ισπανούς ναυτικούς κατά τον 16ο αιώνα, κι έκτοτε τους βρίσκουμε σε χωράφια και κήπους σε όλη την Ευρώπη. Η ταξονομική ονομασία helianthus annuus προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις ήλιος και άνθος. Σε ηλιόλουστες μέρες, το φιλικό και ανοιχτό πρόσωπο του άνθους ακολουθεί τον ήλιο και επιστρέφει στην αρχική του θέση μέχρι την αυγή. Όταν ανθίζει, θυμίζει μάλιστα την εικόνα του ίδιου του ηλίου - σαν την απλή ζωγραφιά ενός παιδιού, ενός λαμπερού κίτρινου δίσκου με φωτεινά πέταλα - οπότε δεν αποτελεί έκπληξη πως η λέξη ‘ήλιος’ αποτελεί μέρος της ονομασίας σε πολλές γλώσσες. Στα Γερμανικά, ονομάζεται Sonnenblume, στα Γαλλικά Tournesol και εδώ στην Ουγγαρία, napraforgó, αυτό που ακολουθεί τον ήλιο.

 

Ο ηλίανθος χρειάζεται μαυρόχωμα κι έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, αρκετό νερό, έντομα επικονίασης και, φυσικά, την αναγκαία θερμότητα του ηλίου. Οι ανάγκες αυτές πληρούνται στην καρδιά της περιοχής Puszta, όπου οι συνεργάτες μας καλλιεργούν επίσης όλυρα, σιτάρι και βρώμη. Στο τέλος του καλοκαιριού, τα φύλλα πεθαίνουν και το πράσινο κάτω μέρος των ανθών γίνονται κίτρινα. Τώρα, οι σπόροι έχουν ωριμάσει και μπορούν να συλλεχθούν με την ίδια θεριστική μηχανή, που συλλέγει και τους σπόρους δημητριακών, μία αποτελεσματική διαδικασία που ακολουθείται από τους γεωργούς. Οι σπόροι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε έλαια -  από 20 κιλά σπόρων ηλιάνθων μπορούν να ληφθούν περίπου επτά κιλά ηλιανθελαίου, με αποτέλεσμα η Weleda να λαμβάνει αρκετό, πιστοποιημένα βιολογικό ηλιανθέλαιο υψηλής ποιότητας, από τους Ούγγρους συνεργάτες μας. 


Ιδανικό για καλλυντικά

Επιπλέον, η Weleda επιλέγει αποκλειστικά πηγές βιολογικού ηλιανθελαίου υψηλής  ποιότητας από εξαιρετικές ελαϊκές καλλιέργειες. Τα φυτά αυτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ από ό,τι συμβατικοί ηλίανθοι. Το ηλιανθέλαιο είναι πιο σταθερό, έχει μεγαλύτερη διάρκεια και είναι ιδανικό για να συνδυάζεται με άλλα καλλυντικά έλαια. Το ηλιανθέλαιο είναι επίσης γνωστό για την αγνότητα και τις θρεπτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πολλά φυσικά καλλυντικά προϊόντα της Weleda, όπως στη μοναδική σειρά περιποίησης με ρόδι.


Συστατικό

Ηλιέλαιο

Helianthus Annuus Seed Oil

Το ανοιχτό κίτρινο έως διάφανο ηλιέλαιο είναι ένα ελαφρύ φυτικό έλαιο. Είναι εξαιρετικό λάδι για μασάζ και ιδανικό για την περιποίηση του κανονικού έως μικτού δέρματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λινελαϊκό και ελαϊκό οξύ, περιποιείται εξαιρετικά το δέρμα και είναι κατάλληλο ως έλαιο βάσης για τα ενεργά συστατικά.