Ιπποφαές

Τοσκάνη, Ιταλία
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Καρποί γεμάτοι Βιταμίνη C και ενέργεια του ηλίου

Το ιπποφαές ήταν άγριο φυτό από την Κεντρική Ασία. Έπειτα από χιλιετίες εξαπλώθηκε φυσικά από τις Άλπεις έως την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τις ακτές της Βόρειας και Βαλτικής Θάλασσας. Οι ώριμοι καρποί του ιπποφαούς παρέχουν εδώ και σχεδόν 70 χρόνια τον γεμάτο βιταμίνες χυμό τους στα συμπληρώματα διατροφής της Weleda. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν επιστήμονες έψαχναν για φυσικές πηγές βιταμίνης C, συνάντησαν το ιπποφαές στην Ελβετία και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του φυτού. Έτσι γεννήθηκαν τα προϊόντα που σήμερα είναι γνωστά ως Χυμός και Ελιξήριο με Ιπποφαές. Πιο πρόσφατα, η Weleda δημιούργησε πλούσια, φυσικά και βιολογικά καλλυντικά προϊόντα με βάση το έλαιο του ιπποφαούς.

Ευδοκίμηση των πιο φίνων ποικιλιών

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι καρποί που χρησιμοποιούμε προέρχονται από άγρια φυτά που βρίσκονται σε ελεγχόμενες περιοχές των Άλπεων. Σήμερα, οι πιο εξαιρετικές ποικιλίες ιπποφαούς ευδοκιμούν σε περιοχή περίπου 100 εκταρίων στο San Mario, κι αποφέρουν ετήσια σοδειά 200 τόνους φρέσκους, βιολογικούς καρπούς. Η οικογενειακή επιχείρηση Künzi & Röthlisberger στύβει σχεδόν 100 τόνους φρέσκου χυμού από τους καρπούς αυτούς, σε στενή συνεργασία με τη Weleda, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. 

 

Ο Kurt Künzi, παραδοσιακός βελτιωτής φυτών, ξεκίνησε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια επιλεγμένων ποικιλιών ιπποφαούς από τις Άλπεις στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η επιλογή και βελτίωση των πιο κατάλληλων ποικιλιών αποτελεί σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο και υπομονή. Οι βελτιωτές αυξάνουν τον αριθμό των φυτών κόβωντας μικρά κλαριά από επιλεγμένα μητρικά φυτά, που αναπτύσσονται σε ειδικό μίγμα χώματος και λιπάσματος. 

 

Ο Kurt αργότερα μετέφερε τις βιοδυναμικές καλλιέργειες του στο San Mario, στην περιοχή του Maremma, στην Τοσκάνη, κοντά στην ηλιόλουστη πόλη της Πίζα. Οι συνθήκες καλλιέργειας εδώ είναι ιδανικές - το έδαφος περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία και η ηλιοφάνεια διαρκεί περισσότερες ώρες απ’ όσο διαρκεί στις πεδιάδες των νοτίων Άλπεων. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το ιπποφαές χρειάζεται όσο περισσότερο φως γίνεται, ώστε να σχηματίσει τα πολύτιμα συμπλέγματα βιταμινών που περιέχει. Παρόλα αυτά, απαιτούνται τρία έως τέσσερα χρόνια ώστε να φανεί στις αναλύσεις, εάν ο χυμός των καρπών ιπποφαούς περιέχει ικανοποιητική σύνθεση και ποιότητα.

Ο Kurt και η ομάδα του καλλιεργούν αυτή την εποχή περισσότερες από πέντε ποικιλίες ιπποφαούς. Για τους χυμούς και τα ελιξίρια χρησιμοποιούνται ποικιλίες που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αφού πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής. Και, όπως γίνεται και με το κρασί, πρέπει να δοθεί προσοχή στο άρωμα, στην οξύτητα, και στη σωστή μίξη των διαφόρων ποικιλιών στο χυμό. Άλλες ποικιλίες είναι καλύτερες ως συστατικά στοιχεία σε προϊόντα περιποίησης, αφού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε έλαιο στη σάρκα των καρπών, όπως και οι ελιές, και, ως εκ τούτου είναι ιδανικές για χρήση σε προϊόντα που αναδομούν την επιδερμίδα. 

 

Για τον Kurt Künzi και τους τέσσερις υπαλλήλους του, η φιλοσοφία της βιωσιμότητας είναι παρούσα σε οτιδήποτε κάνουν στο San Mario. Ξεκινά με την επιλογή των φυτών, συνεχίζει στα βιοδυναμικά χωράφια και συμπεριλαμβάνει τη χρήση διαδικασιών που εξοικονομούν ενέργεια, την έξυπνη διαχείρηση της λιπασαματοποίησης και την προετοιμασία με τη χρήση βοτάνων και μέταλλων ώστε να προωθήσουν τη ζωτικότητα του εδάφους. Έτσι, τα φυτά παραμένουν υγιή και δεν είναι επιρρεπή σε παράσιτα και ασθένειες. Η διαχείρηση στο San Mario πληροί τα οικολογικά κριτήρια της Weleda. Και στους κήπους της Weleda χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι, οι οποίες είναι σχεδόν τόσων ετών, όσο και η ίδια η εταιρεία. 

 

Ο συγκομιδή λαμβάνει χώρα στα χωράφια, κόβοντας χειρωνακτικά τα κλαδιά - αυτός  είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τους καρπούς που βρίσκονται κοντά στα κλαδιά. Για τους υπόλοιπους καρπούς, χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο απομακρύνει τους καρπούς από τα κλαδιά. Έπειτα, μεταφέρονται αμέσως για ψυχρή αποθήκευση, τοποθετούνται ετικέτες ανάλογα με την ποικιλία τους, κι αργότερα περνάνε από στύψιμο σε μικρές δόσεις, ώστε να γίνουν χυμός για τη Weleda. Ο χυμός περνάει από ήπια παστεριοποίηση και συσκευάζεται σε αεροστεγείς συσκευασίες, καθώς μετέπειτα θα συλλεχθούν οι πυρήνες και τα έλαια του χυμού.  

Ένα άγριο φυτό κάθε χρόνο

Το άγριο ιπποφαές επιδεικνύει μια σημαντική διάσταση της βιοδυναμικής αγροτικής φιλοσοφίας και βιωσιμότητας για τη Weleda. Όλο και περισσότερα αγροτικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν μέσω συλλογής άγριων φυτών, αρχίζουν να καλλιεργούνται συμβατικά, εν μέρει επειδή εξαφανίζονται οι οικότοποι, λόγω της οικοδόμησης, καθώς και λόγω της μείωσης των ειδών, ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας. Η Weleda ως εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την καλλιέργεια ενός άγριου φυτού κάθε χρόνο, Κάποιες φορές σε συνεργασία με συνεργάτες που αναλαμβάνουν την έρευνα και την καλλιέργεια, μα επίσης και στους κήπους μας με τα βιολογικά και ποικίλα φαρμακευτικά φυτά. Κατά αυτόν τον τρόπο, η επιβίωση των υπό εξαφάνιση ποικιλιών θα μπορεί να διασφαλιστεί για το μέλλον. Μέσω της προστασίας των φυτών αυτών, με την καλλιέργειά τους, η Weleda διασφαλίζει επιπλέον πως θα υπάρχει συνεχόμενη πρόσβαση στις βασικές πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για τις μοναδικές και ωφέλιμες σειρές προϊόντων. 

Ανακαλύψτε και άλλα προγράμματα

Συστατικό

Έλαιο Ιπποφαούς

Hippophae Rhamnoides Oil

Το πορτοκαλοκίτρινο έως κόκκινο Έλαιο Ιπποφαούς αποτελεί πολύτιμο έλαιο γεμάτο ενεργά συστατικά και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, Βιταμίνη Ε και καροτενοειδή. Το Έλαιο Ιπποφαούς έχει αναδομικές, αντιοξειδωτικές και εντατικές περιποιητικές λειτουργίες για το δέρμα.