Καλέντουλα

Schwäbisch Gmünd, Γερμανία
Map of Germany - Calendula Raw Material

Ένα λαμπερό, απαλό λουλούδι, ωφέλιμο για την αντιμετώπιση τραυματισμών και φλεγμονών

Η καλέντουλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των θεραπευτικών φυτών που χρησιμοποιεί η Weleda. Η βρεφική σειρά με καλέντουλα αποτελεί μόνο ένα από τα παραδείγματα όπου το καταπραϋντικό αυτό φυτό μας αποδεικνύει την ωφέλιμη δράση του - πολλά από τα καλλυντικά και φαρμακευτικά μας προϊόντα δε θα μπορούσαν να παραχθούν χωρίς το πολύτιμο εκχύλισμα της καλέντουλα. Η καλλιέργεια του φυτού, ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί άμεσα για λαμβάνει χώρα κυρίως στον μεγαλύτερο κήπο βιοδυναμικών θεραπευτικών φυτών στην Ευρώπη, στη βάση μας, στο Schwäbisch Gmünd στη νότια Γερμανία. 

 

Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούνιο, ο κήπος με τα θεραπευτικά φυτά ξεκινά να ανθίζει: η καλέντουλα φωτίζει το τοπίο με εκατοντάδες χιλιάδες λαμπερά πορτοκαλί λουλούδια, καλύπτοντας μια περιοχή ενός εκτάριου. Περίπου τρεις τόνοι από άνθη καλέντουλας συλλέγονται με το χέρι κι έπειτα ακολουθεί η συλλογή περισσότερων από δεκατέσσερις τόνους από φύλλα και στελέχη, που θα αποτελέσουν τη βάση για βάμματα και εκχυλίσματα βοτάνων σε περισσότερα από 30 φαρμακευτικά και φυσικά καλλυντικά προϊόντα της Weleda.

Φωτίζοντας το τοπίο

Η καλέντουλα αποτελεί ένα από τα πιο πολύπλευρα και πιο αποτελεσματικά φαρμακευτικά φυτά για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και τριτερπενικές σαπωνίνες, βοηθά εξαιρετικά στην επούλωση των τραυμάτων. Το εκχύλισμα της καλέντουλας ενισχύει την αναδόμηση του τραυματισμένου δέρματος, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε ερεθισμένα ούλα και λοιμώξεις.

Έλεγχος ποιότητας από τη συγκομιδή

Τα φυτά στους κήπους της Weleda καλλιεργούνται με βιοδυναμικό τρόπο και η αρχή της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι ο βιοδυναμικός κύκλος. Με τον τρόπο αυτό, τα οργανικά κατάλοιπα είναι απολύτως ανακυκλώσιμα και διατηρούν τη ζωτικότητα της ζωής του εδάφους.  Φυσικά, αφού δε χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, απαιτείται πολλή χειρωνακτική εργασία. Για παράδειγμα, το έδαφος χρειάζεται τακτικό σκάψιμο, ώστε να μην είναι συμπαγές και η καλέντουλα να μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά στοιχεία. Ακόμη και η συλλογή των ανθών γίνεται χειρωνακτικά, όμως η συλλογή που εκτελείται χειρωνακτικά οδηγεί σε υψηλότερη ποιότητα, αφού οι κηπουροί ελέγχουν την ποιότητα καθώς συλλέγουν. Με τον τρόπο αυτό εγγυάται επίσης και η φρεσκάδα, καθώς τα άνθη μεταφέρονται άμεσα στο εργοστάσιο επεξεργασίας, που βρίσκεται ακριβώς πλάι στα χωράφια. 

 

Εδώ η παραγωγή της ηλιόλουστης καλέντουλας μετατρέπεται σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μας, καθώς δημιουργούμε τα απολύτως ήπια, φυσικά καλλυντικά μας.

Συστατικό

Εκχύλισμα Καλέντουλας

Calendula Officinalis Extract

Το εκχύλισμα των υπέργειων τμημάτων της καλέντουλας έχουν κίτρινο-πράσινο ως και καστανο-πράσινο χρώμα. Περιέχουν διάφορα καροτενοειδή, φλαβονοειδή και Σαπωνίνες. Το εκχύλισμα καλέντουλας έχει απαλαντυλικές ιδιότητες κι ενισχύει την ανανέωση του δέρματος.