Λεβάντα

Βεσσαραβία, Μολδαβία

Το απόλυτο άρωμα για ηρεμία και χαλάρωση

Λίγα πράγματα είναι τόσο χαλαρωτικά, όσο το άρωμα της Λεβάντας. Τα σκούρα μπλε άνθη της περιέχουν αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για το απολαυστικό άρωμα τους σε 50 από τα προϊόντα της Weleda. 

 

Φωτογραφίες που απεικονίζουν άνθη λεβάντας συχνά δείχνουν τα ατελείωτα, βιολετί λιβάδια της Γαλλικής Προβηγκίας, μα υπάρχει ακόμη μία περιοχή στην Ευρώπη, όπου η λεβάντα καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε μεγάλη κλίμακα. Η μικρή χώρα της Μολδαβίας, που βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, διαθέτει μόλις 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, είναι όμως ευλογημένη με θερμό, ξηρό κλίμα και γόνιμο, μαύρο έδαφος που επιτρέπει σε κλίματα και οπωρώνες να αναπτύσσονται εξαιρετικά. Το μοναδικό κλίμα της, είναι βασικό στοιχείο για τη Μολδαβία, που ήταν άλλοτε γνωστή ως μία από τις πιο μεγάλες παραγωγούς χώρες αιθέριων ελαίων. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1992, πολλά εκτάρια λεβάντας εξαφανίστηκαν, αφού ο πληθυσμός στράφηκε προς την ελεύθερη αγορά. Έκτοτε, όμως, πολλά έχουν αλλάξει για τη μικρή χώρα: οι παλιές παραδόσεις αναβιώνουν και η καλλιέργεια της λεβάντας κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Είναι ένας ξεχωριστός, μικρός, στρόγγυλος θάμνος με διχαλωτά και στητά κλαδιά και πολυάριθμα μικρά, πορφυρά άνθη. Τα φύλλα έχουν στενό σχήμα και ποικίλλουν στο χρώμα, από γκριζοπράσινα στα ψηλά τους σημεία έως χνουδωτά, λευκά από κάτω. Το γένος έχει 25 είδη, από τα οποία χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική τα παρακάτω: η ‘γνήσια’ λεβάντα, Λεβάντα η Στενόφυλλος (Lavandula Angustifolia), η Λεβάντα η Πλατύφυλλος (Lavandula latifolia), η Λεβάντα η Στοιχάς (Lavandula stoechas) και το υβρίδιο Lavandula hybrida.

Το πιο μεγάλο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας

Ένας Βρετανός, ειδικός σε θέματα ανάπτυξης, κι ένας Μολδαβός μηχανικός γεωργίας ξεκίνησαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας λεβάντας στη χώρα κι έμειναν έκπληκτοι από το πόσο σύντομα εξελίχθηκε το πρόγραμμα. Ένας από τους λόγους για την αυξανόμενη εξέλιξη αποτελεί σίγουρα η συνεργασία με τη Weleda, η οποία ξεκίνησε το 2005. Η στενή συνεργασία με τη Weleda και η προοπτική για μία μακροχρόνια συνεργασία έδωσε επιπλέον ώθηση/πνοή στο πρόγραμμα. ‘200 γεωργικές οικογένειες απασχολούνται σήμερα και η περιοχή όπου καλλιεργείται η βιολογική λεβάντα έχει επεκταθεί σε περίπου 200 εκτάρια,’ μας λέει ο Βρετανός ειδικός. 

 

Από τη στιγμή που φυτευτούν τα νέα φυτά, πρέπει να παρέλθουν τρία χρόνια ώσπου να γίνει η πρώτη, μεγάλη συγκομιδή - όμως, υπό ευνοϊκές συνθήκες, τα φυτά μπορούν να αποφέρουν σοδειά για έως και 30 χρόνια. Τα πρώτα φυτά ήταν έτοιμα για συγκομιδή το 2005 κι έκτοτε, κάθε χρόνο από το τέλος του Ιουνίου έως και τα μέσα του Ιουλίου, οι εργάτες κόβουν τα ώριμα άνθη, χρησιμοποιώντας δρεπάνια - μία δύσκολη δουλειά που απαιτεί δέσμευση και μεγάλη προσοχή.

Η λεβάντα που έχει συλλεχθεί περνάει άμεσα από επεξεργασία, όσο ακόμη βρίσκεται στο λιβάδι, σε μία κινητή μονάδα απόσταξης για αιθέρια έλαια. Αυτό απαιτεί μηχανική γνώση, φροντίδα κι ευαισθησία. Μία ομάδα τεσσάρων ατόμων βρίσκεται μονίμως σε υπηρεσία καθώς η συγκομιδή προχωρά, και λαμβάνει κιβώτια γεμάτα με άνθη λεβάντας, τα οποία συνδέονται με τον κινητό λέβητα και τον κύκλο ατμού. Η διαδικασία απόσταξης απαιτεί περίπου μία ώρα και από κάθε 100 κιλά ανθών λεβάντας εξάγεται μόλις ένα κιλό ελαίου. 

 

Τότε, το αιθέριο έλαιο είναι έτοιμο για να μεταφερθεί από το λιβάδι, μέσα σε βαρέλια, που σφραγίζονται αμέσως. Για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποθηκεύεται το πολύτιμο έλαιο λεβάντας σε κρύο περιβάλλον, πριν σταλεί στη Weleda.

Άμεσο αίσθημα γαλήνης

Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως τα συστατικά του αιθέριου ελαίου λεβάντας έχουν άμεση χαλαρωτική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενισχύοντας το αίσθημα ηρεμίας και συμβάλλοντας στον πιο ήρεμο ύπνο. Η νευρικότητα, η δυσκολία στον ύπνο, η ένταση, ο πόνος, η δυσπεψία ή προβλήματα στην καρδιά και στο κυκλοφορικό μπορούν να ρυθμιστούν πιο εύκολα με τη λεβάντα. Αυτό εξηγεί το λόγο που η λεβάντα ήταν πολύ δημοφιλής για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, ακόμη και στην αρχαιότητα.

Η συνεργασία της Weleda με τη Μολδαβία έχει ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα: ο τοπικός συνεργάτης επωφελείται από την πολύχρονη εμπειρία μας στην ανάλυση των αιθέριων ελαίων, καθώς και στον τρόπο που προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες. Από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία μας, η παραγωγή και η συγκομιδή έχουν βελτιστοποιηθεί και έχουν βρεθεί λύσεις για πολλά μικρά προβλήματα. Για παράδειγμα, η Weleda βοηθά στην εύρεση λύσης, φιλικής προς το περιβάλλον, για την λιπασματοποίηση των αποβλήτων της απόσταξης. Η συνεργασία μας βασίζεται στο ‘δούναι και λαβείν’, επιβεβαιώνουν οι τοπικοί συνεργάτες. ‘Μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε την υψηλή ποιότητα που επιθυμούμε.’

 

Η οικονομική και κοινωνική ώθηση που προσφέρει το πρόγραμμα στον τόπο έχει γίνει αισθητή έπειτα από δέκα χρόνια. Για τον εορτασμό των ενενηκοστών γενεθλίων της Weleda, συμμετείχαμε στο χτίσιμο ενός κέντρου υγείας και πρόνοιας στην πόλη Minceni. Αυτό είναι μόλις ένα από τα παραδείγματα για το πώς οι συνεργασίες της Weleda αναπτύσσουν τόσο τις σημαντικές πρώτες ύλες όσο και τις κοινότητες που τις παράγουν.

Συστατικό

Έλαιο Λεβάντας

Lavandula Angustifolia Oil

Το Έλαιο Λεβάντας είναι ένα αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από τους φρέσκους φόβους της λεβάντας. Μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό.