Σουσάμι

Jalisco, Μεξικό
Map of Mexico - Sesame

Διατηρεί την υγρασία της επιδερμίδας, αποκαθιστά τα φυσικά έλαια της και προλαμβάνει την αφυδάτωση του

Το βιολογικό σησαμέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα της Weleda για την περιποίηση σώματος, από τα δροσιστικά κρεμοντούς έως τα προϊόντα βρεφικής φροντίδας.  Το σησαμέλαιο βιολογικής παραγωγής, διατηρεί την υγρασία του δέρματος, αποκαθιστά τα φυσικά έλαια του και προλαμβάνει από την αφυδάτωση. 

 

Προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ποσότητας σε βιολογικό σησαμέλαιο από το Νότιο Μεξικό, όπου διατηρούμε μία μακροχρόνια συνεργασία με την τοπική, οικογενειακή επιχείρηση Sesajal, που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη εμπορική πρακτική μπορεί να ωφελήσει το περιβάλλον, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής. Περισσότεροι από 200 γεωργοί εργάζονται σε 1.300 εκτάρια γης στην γεωγραφικά πολύπλευρη πολιτεία Jalisco, όπου συλλέγουν σουσάμι υψηλής ποιότητας.

Μία συνεργασία εμπιστοσύνης

Η συνεργασία μεταξύ της Weleda και της Sesajal επικεντρώνεται στην αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική της Weleda, τις ποιοτικές απαιτήσεις των πελατών μας και την ποιότητα ζωής των τοπικών γεωργών. Οι γεωργοί που έχουν συμβάσεις με τη Sesajal, καλλιεργούν σουσάμι σύμφωνα με βιολογικά πρότυπα και το σουσάμι που συλλέγουν επεξεργάζεται από το ίδιο το ελαιοτριβείο της Sesajal. Οι μισθοί των γεωργών είναι υψηλότεροι του μέσου όρου, ώστε η συγκομιδή του σησαμιού να αποτελεί ένα επιπλέον κερδοφόρο εισόδημα για γεωργούς, που εργάζονται επίσης σε φυτείες μπανάνας, ανανά και παπάγιας. Η αξιόπιστη αυτή συνεργασία προσφέρει στους γεωργούς ένα σίγουρο μέλλον και τους κρατάει από το να μεταναστεύσουν στις παραγκουπόλεις των μεγάλων πόλεων. 

 

Παρόλα αυτά, η εργασία στις καλλιέργειες δεν είναι εύκολη. Εμείς είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί σε σχέση με τον τρόπο απόκτησης και επεξεργασίας των πρώτων υλών, καθώς ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού, από την καλλιέργεια μέχρι και τη στιγμή που το προϊόν συσκευάζεται, πρέπει να είναι απολύτως διαφανής. Για να ξεχωρίσουμε το βιολογικό σουσάμι από το συμβατικό, σημαδεύεται στο χωράφι, αμέσως μετά τη συγκομιδή, με το σήμα ‘Organico Ajonjoli’ . Έτσι, το βιολογικό σουσάμι φτάνει το ελαιοτριβείο στην Guadalajara με την ξεκάθαρη επισήμανση και μπορεί να αποθηκευτεί, δίχως να υπάρξει σύγχυση ή διασταυρούμενη επιμόλυνση.  

Χειρωνακτική συλλογή

Το σουσάμι συλλέγεται κυρίως με το χέρι - τέσσερις έως έξι γεωργοί μπορούν να συλλέξουν μαζί ένα εκτάριο την ημέρα. Αυτό φυσικά σημαίνει εντατική εργασία, οπότε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παραγωγής και η αύξηση του εισοδήματος των γεωργών. Γι' αυτό το σκοπό, το 2009, αγοράστηκαν τρία οχήματα για το θερισμό, και τους παρείχαμε τρία τρακτέρ, βοηθώντας στην ενίσχυση της παραγωγής και του εισοδήματος των γεωργών. Στην εταιρεία Sesajal εργάζονται επίσης δύο μηχανικοί γεωργίας, οι οποίοι θα καλλιεργήσουν τα χωράφια μαζί με τους γεωργούς και θα προσφέρουν την υποστήριξη τους ώστε να ενισχυθεί η σοδειά. Η ποιότητα του εδάφους θα βελτιωθεί, νέες καλλιέργειες θα αναπτυχθούν πλάι στο σουσάμι και στα χωράφια θα χρησιμοποιηθεί λίπασμα από κομπόστ. Αυτή την περίοδο, ο θερισμός στα χωράφια λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, ένας δεύτερος θερισμός θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, κατά την περίοδο ξηρασίας, από το Φεβρουάριο ως το Μάιο.

Ανακαλύψτε και άλλα προγράμματα

Συστατικό

Σησαμέλαιο

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil

Το Σησαμέλαιο είναι εξαιρετικό έλαιο μασάζ και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του κουρασμένου, ξηρού και ώριμου δέρματος, μα χρησιμοποιείται επίσης και ως μαλακτικό συστατικό. Έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, περιποιείται το δέρμα και είναι ιδανικό ως έλαιο βάσης για ενεργά συστατικά. Παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, όπως λάδι και λινελαϊκό οξύ, καθώς και φυτοστερόλες και Βιταμίνη Ε (ειδικά γ-τοκοφερόλη).