Η Weleda και η ανθρωποσοφική ιατρική

Μια συνέντευξη με τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου Nataliya Yarmolenko και Aldo Ammendola.

Τα ανθρωποσοφικά φάρμακα δρουν στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. Τι σημαίνει υγεία για τη Weleda και η δύναμη της φύσης.

Τι σημαίνει υγεία για τη Weleda;

Nataliya Yarmolenko: Η υγεία για εμάς είναι μια διαδικασία - σημαίνει συνεχή δημιουργία, κάθε στιγμή. Αυτό εκφράζεται και στον σκοπό της εταιρείας μας: να συμβάλλουμε σε ένα κόσμο όπου η υγεία και η ομορφιά ξεδιπλώνονται σε αρμονία με τον άνθρωπο και τη φύση. Φυσικά, κάθε ανθρώπινο ον έχει κάποιες προϋποθέσεις, λόγω της γενετικής του προδιάθεσης και των παιδικών εμπειριών του. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να ζήσουν με τρόπο που θα ευνοεί την υγεία τους.

Aldo Ammendola: Για εμάς, υγεία δε σημαίνει μόνο την εξάλειψη των συμπτωμάτων ασθενειών,  μα βοήθεια στον άνθρωπο συνολικά. Ο σκοπός αυτός είναι κοινός σε κάθε προσέγγιση φυσικής θεραπείας.

NY: Αντιμετωπίζουμε την υγεία ολιστικά. Αναγνωρίζουμε πως ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται ώστε να γίνει πιο υγιής και να παραμείνει υγιής. Τα προϊόντα μας βασίζονται σε αυτή την εσωτερική ανθρώπινη δύναμη.

Για εμάς, υγεία δε σημαίνει μόνο την εξάλειψη των συμπτωμάτων ασθενειών, μα βοήθεια στον άνθρωπο συνολικά.
Aldo Ammendola

Η Weleda παράγει ανθρωποσοφικά φαρμακευτικά σκευάσματα και φυσικά καλλυντικά εδώ και 100 χρόνια. Τι είναι η ανθρωποσοφική ιατρική;

AA: Χρειάζεται κανείς να ρίξει μια ολιστική ματιά, να μην βλέπει μόνο το σώμα, μα και τον νου και το πνεύμα, τις παρελθοντικές και παροντικές συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου. Το να λαμβάνει κανείς υπόψην όλα αυτά καθιστά την ανθρωποσοφική ιατρική και τις θεραπείες της τόσο ιδιαίτερες .

NY: Δεν κοιτάζουμε μόνο τον άνθρωπο ολιστικά, μα και τη φύση. Είμαστε κομμάτι της φύσης και έχουμε εξελιχθεί μαζί με τη φύση. Διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη φύση είναι συνεπώς συγγενικές. Εμπνεόμαστε από τη φύση για τα φαρμακευτικά μας σκευάσματα, που έχουν ωφέλιμη δράση σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ανάλογα με την σύνθεση τους.

Η Ανθρωποσοφική Ιατρική αυτοπροσδιορίζεται ως συμπληρωματική ιατρική και διαφέρει από την εναλλακτική ιατρική. Τι σημαίνει αυτό;

ΑΑ: Η Εναλλακτική Ιατρική αυτοχαρακτηρίζεται ως «εναλλακτική», δηλαδή χρησιμοποιείται στη θέση της συμβατικής ιατρικής. Η Ανθρωποσοφική Ιατρική, από την άλλη πλευρά, ενσωματώνει τη συμβατική ιατρική και τις συμπληρωματικές, φυσικοπαθητικές προσεγγίσεις για να ρυθμίσει την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάει να επανέλθουν σε ισορροπία τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού τα οποία βρίσκονται εκτός ισορροπίας. Για το λόγο αυτό μιλάμε και για ενοποιητική ρυθμιστική ιατρική.

Δηλαδή δεν μπορείς να γίνεις ανθρωποσοφικός γιατρός χωρίς πτυχίο συμβατικής ιατρικής;

ΑΑ: Ακριβώς. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και για τις ανθρωποσοφικές κλινικές, όπως η Filderklinik κοντά στη Στουτγκάρδη ή το Κοινοτικό Νοσοκομείο Havelhöhe στο Βερολίνο. Εκεί θα βρείτε το πλήρες φάσμα των συμβατικών ιατρικών θεραπειών καθώς και ανθρωποσοφικές θεραπείες για εσωτερική και εξωτερική χρήση.

ΝΥ: Αλλά η ανθρωποσοφική ιατρική δεν είναι απλά μια συμπληρωματική θεραπεία. Πρόκειται για μια συνολικά πιο σύνθετη θεώρηση, η οποία εξετάζει τον ασθενή ως άτομο και το γιατί το άτομο έχει αρρωστήσει, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η αιτία της ασθένειας και όχι μόνο ένα όργανο ή ορισμένα συμπτώματα.

Η σύγκρουση μεταξύ των επικριτών και των υποστηρικτών της ανθρωποσοφικής ιατρικής οφείλεται συχνά στο γεγονός ότι η ύπαρξη της «ψυχής» και του «πνεύματος» δεν μπορεί να αποδειχθεί. Το να λέμε ότι τα ανθρωποσοφικά φάρμακα έχουν επίδραση στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

ΝΥ: Αυτό ακριβώς είναι το θέμα: Μπορούν τα ανθρώπινα όντα να περιοριστούν σε ένα φυσικά μετρήσιμο, ορατό επίπεδο - ή όχι; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα όπου ένα αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και χωρίς καμία απολύτως ύλη/ουσία;. Ο διαλογισμός, για παράδειγμα - λειτουργεί, αλλά γιατί; Στην Weleda, υποθέτουμε ότι ακόμη και στην επιστήμη, υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Είμαστε μέρος της φύσης και έχουμε εξελιχθεί παράλληλα με τη φύση. Οι διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό και στη φύση είναι επομένως αλληλένδετες
Nataliya Yarmolenko

Οι επικριτές λένε επίσης ότι τα ομοιοπαθητικά και ανθρωποσοφικά φάρμακα δεν περιέχουν δραστικά συστατικά. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΑΑ: Τα φυσικά συστατικά των φαρμάκων μας έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα δραστικότητας, που κυμαίνονται από D2 έως D12. Αυτό μας φέρνει στη σφαίρα των φαρμάκων φυτικής προέλευσης με βάση την ουσία. Εάν μια δραστική ουσία διαθέτει δραστικότητα D23 λέγεται ότι δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε μοριακό επίπεδο. Αρχικά, μεγαλύτερη σημασία δόθηκε επίσης στην αλληλεπίδραση μεταξύ γιατρού και ασθενούς με αυτά τα φάρμακα. Βασιζόμαστε επίσης σε αυτή την εμπειρία: το 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κυκλοφορία των ανθρωποσοφικών φαρμάκων της Weleda. Διαθέτουμε επίσης σημαντική πρακτική εμπειρία από κλινικές και από ιδιώτες γιατρούς. Οι αναφορές πεδίου σχετικά με τη θεραπευτική χρήση όλων των ανθρωποσοφικών φαρμάκων, όχι μόνο των δικών μας, καταγράφονται στο «Vademecum of Anthroposophic Medicines». Υπάρχουν επίσης πολλές επιστημονικές μελέτες και αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων μας. Μεταξύ άλλων, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ποσότητες των αντιβιοτικών που απαιτούνται  είναι αισθητά μικρότερες αν  η λήψη τους γίνεται σε συνδυασμό με συμπληρωματικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποσοφικών φαρμάκων. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές αξιόπιστες μελέτες, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βρίσκομαι στην Weleda.  Έχω πτυχίο στις φυσικές επιστήμες και είναι καθήκον μου να αποδείξω επιστημονικά τις θετικές επιδράσεις των φαρμάκων μας σε ευρύτερη κλίμακα.

Πείτε μας περισσότερα για το επαγγελματικό σας υπόβαθρο.

ΑΑ: Είμαι μικροβιολόγος και μοριακός βιολόγος και έχω εργαστεί στη συνθετική φαρμακευτική βιομηχανία καθώς και στον τομέα της ογκολογίας. Μέσω των φυτικών φαρμάκων βρήκα το δρόμο μου προς την ανθρωποσοφική ιατρική σε όλη της την έκταση.

Τι σας έπεισε να εργαστείτε σε αυτόν τον τομέα;

ΑΑ: Η δύναμη της φύσης. Έχουμε αντιγράψει τα πάντα από τη φύση, δεν είναι εκπληκτικό; Το εξήντα με εβδομήντα τοις εκατό όλων των συμβατικών φαρμάκων προέρχονται από τη φύση ή απορρέουν από αυτήν. Για παράδειγμα, το σαλικυλικό οξύ που χρησιμοποιείται στα παυσίπονα είναι ένα απομονωμένο δραστικό συστατικό από το φλοιό της ιτιάς. Δεν είναι προφανές ότι πρέπει να στραφούμε κατευθείαν στη φύση;

Πώς σκοπεύετε να αποδείξετε ακόμα καλύτερα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων Weleda;

 

ΑΑ: Μέσω σημαντικών επενδύσεων στην  έρευνα και την ανάπτυξη. Κατά την επόμενη πενταετία, θα επενδύσουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων φαρμάκων, καθώς και για την ανάπτυξη νέων.

ΝΥ: Θέλουμε επίσης να αναπτύξουμε νέες μεθόδους για να δείξουμε πώς λειτουργεί η αυτορρύθμιση και τον αντίκτυπό της σε πιο λεπτές πτυχές του οργανισμού, όπως ο νους και το πνεύμα. Έχουμε ήδη συστήσει ομάδες εργασίας για τα θέματα αυτά.

Κυρία Yarmolenko, ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Weleda είστε υπεύθυνη για το Τμήμα Μάρκετινγκ. Με ποιον τρόπο συμβιβάζεται η ολιστική θεώρηση του ανθρώπου με την οικονομική πραγματικότητα;

NY: Είμαι γιατρός και ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τη Weleda το 2002. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου ως γιατρός, οι εμπειρίες μου από τη χρήση ανθρωποσοφικών φαρμάκων ήταν καλές, οπότε σκέφτηκα: «Αν θέλω πραγματικά να κάνω τη διαφορά, πρέπει να βοηθήσω να γίνει αυτό το είδος φαρμάκου διαθέσιμο σε περισσότερους ανθρώπους». Στη Weleda ακολουθούμε την αρχή «ο σκοπός πάνω από το κέρδος». Οι αξίες μας είναι πιο σημαντικές από το κέρδος μας. Αλλά φυσικά, ως επιχείρηση, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε υγιείς. Δεν είναι εύκολο να συνδυάσουμε τις δύο αυτές πτυχές. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία έδειξε πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει  η κατάσταση όταν η υγεία καθορίζεται κυρίως από οικονομικούς στόχους. Στη Weledaπροσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία, ρωτώντας πρώτα: Τι θα βοηθήσει τους ανθρώπους και τη φύση;

Πόσο σημαντικά είναι για την Weleda η προέλευση και ο τρόπος συλλογής των πρώτων υλών για τα φάρμακά της;

NY: Είναι κομβικά στοιχεία για εμάς. Βλέπουμε την πορεία που έχει διανύσει η ουσία στη φύση, τη βιογραφία της ας πούμε, ως μέρος της ποιότητας των προϊόντων μας. Επομένως, είναι σημαντικό οι πρώτες ύλες μας να προέρχονται από τη φύση. Πάρτε, για παράδειγμα, το φάρμακό μας για το κρυολόγημα, το Infludoron. Για αυτό χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, σίδηρο, από σιδηρομεταλλεύματα που προέρχονται από βιώσιμη εξόρυξη σιδήρου. Η οικολογία και η βιωσιμότητα είναι ουσιώδη ζητήματα για εμάς. Πολλές από τις φυτικές ουσίες που επεξεργαζόμαστε προέρχονται από τον κήπο μας με τα φαρμακευτικά φυτά στο Wetzgau, κοντά στο Schwäbisch Gmünd της Γερμανίας. Μεταξύ των πολλών φυτών που καλλιεργούμε εκεί είναι το  γερούλι, το γαϊδουράγκαθο και  η πασχαλούδα, τα οποία χρησιμοποιούμε για το Cardiodoron, ένα φάρμακο για τη θεραπεία καρδιαγγειακών διαταραχών. Αυτό το καθιστά  τοπικό προϊόν, το οποίο είναι καλό για τον άνθρωπο και τη φύση.

AA: Μέχρι τώρα, η οικολογία και η βιωσιμότητα είχαν δευτερεύουσα σημασία για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό όμως αλλάζει, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα μια νέα φαρμακευτική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει πλέον και οικολογικές πτυχές. Αυτό φυσικά μας χαροποίησε πολύ, διότι επρόκειτο ήδη για ένα σημαντικό στοιχείο για εμάς εδώ και 100 χρόνια,  σε συνδυασμό με τα έργα καλλιέργειάς μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσχωρήσαμε στην Ένωση για το Ηθικό Βιοεμπόριο (UEBT) το 2011. Το 2018, γίναμε μία από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που πιστοποιήθηκε από την UEBT για τη  συνέπεια ως προς την ηθική προμήθεια πρώτων υλών.

 

 

Η Nataliya Yarmolenko είναι ιατρός και, ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι υπεύθυνη για το Τμήμα Μάρκετινγκ. Ο Aldo Ammendola είναι μικροβιολόγος και μοριακός βιολόγος και ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι υπεύθυνος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη