Ενδιαφερόμαστε για τη βιοποικιλότητα σε όλον τον κόσμο

Κατά την παραγωγή των φυσικών προϊόντων περιποίησης και φαρμακευτικών προϊόντων μας, αντιμετωπίζουμε τους πόρους της γης με προσοχή σε κάθε βήμα – ξεκινώντας από τους σπόρους που φυτεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και καλλιεργούμε υγιή εδάφη σε όλο τον κόσμο.

Χρειαζόμαστε τη βιοποικιλότητα για μια καλύτερη ζωή στη Γη. Υπό-επικεφαλίδα

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιοποικιλότητα; Πρόκειται για την πλούσια ποικιλία της ζωής στη γη σε όλα τα επίπεδα: από την ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων όπως τα δάση, τα λιβάδια και οι λίμνες, μέχρι την ποικιλία των φυτών και των ζωικών ειδών. Το σύστημα των διαφορετικών μορφών ζωής επηρεάζει όλη τη ζωή στον πλανήτη μας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Η ισορροπία του διασφαλίζει την ευημερία μας. Γι' αυτό δουλεύουμε σκληρά ώστε να διατηρήσουμε, να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα.

Βιοδυναμική καλλιέργεια: ένας υγιής τρόπος καλλιέργειας

Ό,τι αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στους κήπους μας καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Βλέπουμε τους κήπους μας ως οικοσυστήματα, όπου τα φυτά, το έδαφος και τα ζώα ευδοκιμούν τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το έδαφος. Θέλουμε αυτοί οι οργανισμοί να είναι υγιείς και σε ισορροπία: είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι η φύση και οι άνθρωποι θα είναι επίσης υγιείς. Οι ιδρυτές μας βοήθησαν στην υλοποίηση της ιδέας της βιοδυναμικής γεωργίας Τώρα βοηθάμε τους εταίρους μας που είναι υπεύθυνοι για τις πρώτες ύλες να υιοθετήσουν αυτόν τον βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας.

Στη ζωή πάντα αγωνιζόμαστε για τη διαφορετικότητα. Συγγραφέας
Ueli Hurter, Βιοδυναμικός αγρότης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Weleda

Οι απαρχές της βιοδυναμικής γεωργίας

Το 1924, στο κτήμα Koberwitz κοντά στο Μπρέσλαου της σημερινής Πολωνίας, μια ομάδα αγροτών ζήτησε συμβουλές από τον επιστήμονα και φιλόσοφο Rudolf Steiner, έναν από τους ιδρυτές της Weleda. Οι αγρότες ανησυχούσαν: η ποιότητα των προϊόντων τους, η γονιμότητα του εδάφους και η υγεία των φυτών και των ζώων τους είχαν μειωθεί αισθητά. Κατόπιν αιτήματος των αγροτών, ο Steiner έδωσε μια σειρά διαλέξεων για την «Ευημερία της Γεωργίας». Αυτό σήμανε τη γέννηση της βιολογικής γεωργίας.

Η δέσμευσή μας για υγιή εδάφη

 

Στη Weleda, η δέσμευσή μας για τη βιωσιμότητα υπερβαίνει την προμήθεια βιολογικών πρώτων υλών υψηλής ποιότητας.  Ενδιαφερόμαστε και για τον τρόπο που αναπτύσσονται. Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο: αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Οι φυσικές μας μέθοδοι καλλιέργειας διατηρούν το έδαφος υγιές και γεμάτο από χούμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας ένα σπίτι σε πολλούς ωφέλιμους οργανισμούς, όπως οι γαιοσκώληκες. Κάνουν το έδαφος γόνιμο, ώστε  τα υγιή φυτά να μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εξάγουμε θρεπτικές ουσίες από αυτά τα φυτά για τα φυσικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και τα φάρμακά μας.

Οι κήποι μας αποτελούν οικοσυστήματα όπου ευδοκιμεί η βιοποικιλότητα

Οι οκτώ κήποι με φαρμακευτικά φυτά Weleda παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και αποτελούν κέντρα βιοποικιλότητας. Εδώ καλλιεργούμε υγιή φυτά για τα φάρμακα και τα φυσικά καλλυντικά μας. Εφαρμόζοντας τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας έχουμε δημιουργήσει ανθεκτικά οικοσυστήματα όπου η βιοποικιλότητα μπορεί να ευδοκιμήσει, τα οποία αντιμετωπίζουν καλά τη ζέστη, τη βροχή και την ξηρασία,

Με τη στρατηγική μας για τους σπόρους, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βιολογικοί σπόροι θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι στους αγρότες στο μέλλον.
Η Anette Engel είναι επικεφαλής Αγορών Πρώτων Υλών στη Weleda

Δεσμευόμαστε για την ποικιλομορφία των σπόρων

Οι σπόροι πρέπει να επικονιάζονται ανοιχτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φυτά με τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως η αντοχή, μπορούν να αναπτυχθούν ξανά μόνο από σπόρους με ανοιχτή επικονίαση. Με τη στρατηγική μας για τους σπόρους, εργαζόμαστε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη της ύπαρξης φυσικών πρώτων υλών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζουμε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το Save our Seeds. Είμαστε ιδρυτικό μέλος του Sunflower Initiative for Bio-Seeds (IBS, Initiative Bio-Saatgut Sonnenblumen), το οποίο στοχεύει στην αναπαραγωγή βιολογικών σπόρων ανοιχτής επικονίασης από υβριδικούς σπόρους. Είμαστε επίσης μέλος και συνιδρυτής του Hortus officinarum, μιας ένωσης που προωθεί τη βιοδυναμική καλλιέργεια και τον πολλαπλασιασμό των φαρμακευτικών φυτών.

Τα φυτά μας καλλιεργούνται με φροντίδα, με στόχο τη δική σας ευημερία

 

Το κομπόστ, το τσάι τσουκνίδας που έχει υποστεί ζύμωση και άλλα παρασκευάσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοδυναμική καλλιέργεια: διασφαλίζουν ότι το έδαφος είναι γόνιμο. Ο στόχος μας όσον αφορά στη φροντίδα του εδάφους δεν είναι να εξαντλήσουμε το έδαφος μέσω υπερβολικής χρήσης, αλλά μάλλον να ανανεώσουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με φυσικά θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους ενισχύουμε με φυσικό τρόπο τα φυτά μας και βελτιώνουμε την αντοχή τους στα παράσιτα:

Horn silica

Η προετοιμασία για το Horn silica είναι περίπλοκη. Ο λεπτοαλεσμένος χαλαζίας, που αποτελεί ορυκτό που αποθηκεύει το φως, τοποθετείται σε ένα κέρατο αγελάδας και στη συνέχεια θάβεται στη γη, και βρίσκεται εκτεθειμένος στις επιπτώσεις του ήλιου και της θερμότητας. Οι κηπουροί μας παίρνουν τότε μια μικρή ποσότητα από το παρασκεύασμα Horn Silica και το ανακατεύουν ρυθμικά σε νερό. Στη συνέχεια, αυτό το δυναμοποιημένο παρασκεύασμα ψεκάζεται πάνω από τα φυτά μας ως λεπτή ομίχλη. Το Horn silica ενδυναμώνει τα φυτά και διεγείρει την υγιή ανάπτυξή τους – ακριβώς όπως οι άνθρωποι που τρώνε υγιεινά για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Κομπόστ

Το κομπόστ αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία όλα τελειώνουν και ξεκινούν από την αρχή. Ό,τι περισσεύει από τη φροντίδα και τη συγκομιδή των παρτεριών και των χωραφιών του κήπου μας αξιοποιείται σωστά. Η κομποστοποίηση μετατρέπει τα απόβλητα κήπων σε χούμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τσάι τσουκνίδας που έχει υποστεί ζύμωση

Για να ενδυναμώσουμε τα φυτά, χρησιμοποιούμε ένα παρασκεύασμα τσουκνίδας στους κήπους μας. Πρόκειται για ένα φυσικό εντομοαπωθητικό και ταυτόχρονα υγρό λίπασμα με φυτική βάση. Το τσάι τσουκνίδας παρασκευάζεται με την τοποθέτηση φρέσκιας τσουκνίδας σε νερό, η οποία υφίσταται ζύμωση στη ζεστασιά του ήλιου για περίπου δύο εβδομάδες. Το παρασκεύασμα που προκύπτει αραιώνεται με νερό και στη συνέχεια ψεκάζεται στα φυτά.