NATRUE - Μια αξιόπιστη πιστοποίηση για φυσικά και βιολογικά καλλυντικά

Η Weleda παρασκευάζει φυσικά καλλυντικά προϊόντα για περισσότερο από 100 χρόνια. Από την αρχή, οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες από την φύση έχουν παίξει κεντρικό ρόλο.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πότε τα προϊόντα είναι πράγματι φυσικά;

Η Weleda παρασκεύαζε φυσικά και βιολογικά καλλυντικά πολύ πριν θεσπιστούν κανονισμοί. Όλα τα καλλυντικά προϊόντα μας φέρουν πλέον την πιστοποίηση NATRUE.

Τα φυσικά καλλυντικά είναι πιο περιζήτητα από ποτέ. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν νομικοί ορισμοί που να προσδιορίζουν τι είναι  “φυσικό” ή “βιολογικό”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές. Οι όροι “φυσικά καλλυντικά” και “βιολογικά καλλυντικά” δεν προστατεύονται ακόμη νομικά. Σημάνσεις που πιστοποιούν την ποιότητα, όπως η NATRUE, προσφέρουν διαύγεια. Όχι μόνο αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές πιστοποιήσεις, μα έχει και τα πιο αυστηρά κριτήρια. Η πιστοποίηση NATRUE εγγυάται τη χρήση φυσικών και βιολογικών συστατικών και πως η παραγωγή τελείται με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.

Συστατικά: Μόνο τέσσερις κατηγορίες επιτρέπονται από τον NATRUE.

Τα προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση NATRUE πρέπει να παρασκευάζονται κατά 100% από ουσίες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: φυσικές ουσίες, παράγωγα φυσικών ουσιών και ουσίες όμοιες με τις φυσικές - και νερό.

  • Φυσικές ουσίες είναι ουσίες που λαμβάνονται χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους από τη φύση (φυτά, ζώα, μέταλλα) ή μέσω μικροβιολογικών διαδικασιών (πχ. Ζύμωση), και που παραμένουν χημικώς αμετάβλητες.
  • Τα παράγωγα φυσικών ουσιών προέρχονται από φυσικές ουσίες μέσω καθορισμένων χημικών αντιδράσεων ή βιοτεχνολογικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, η φυτική γλυκερίνη μπορεί να παραχθεί από φυτικά έλαια μέσω χημικής επεξεργασίας - η χημική αντίδραση ονομάζεται σαπωνοποίηση ή υδρόλυση.
  • Οι ουσίες όμοιες με τις φυσικές παράγονται στο εργαστήριο, όμως οι ίδιες ουσίες υπάρχουν και στη φύση. Κάποια συντηρητικά όμοια με τα φυσικά, ανόργανες χρωστικές ουσίες και μέταλλα επιτρέπονται.

Αυτό που καθιστά την πιστοποίηση NATRUE μοναδική είναι πως αποτελεί εγγύηση για την φυσικότητα. Διασφαλίζει πως ένα προϊόν είναι όσο πιο φυσικό γίνεται.

Όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο

Τι δεν περιέχουν τα προϊόντα με πιστοποίηση NATRUE

  • Συνθετικά αρώματα και χρωστικές
  • Σιλικόνες
  • Παραφίνες
  • Μικροπλαστικά και νανοπλαστικά
  • Συνθετικά λίπη
  • Γενετικά τροποποιημένα συστατικά
  • Πρώτες ύλες από νεκρά σπονδυλωτά

Τι κάνει ο NATRUE ενάντια στην προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας;

Ως καταναλωτές, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με προϊόντα που προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι φυσικά. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε όταν πολλοί ισχυρισμοί είναι υπερβολικοί και προκαλούν σύγχυση - μια τακτική επίσης γνωστή ως “προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας”. Αυτή η τακτική συνιστά επίσης απειλή για τα πιστοποιημένα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά. Στην ζούγκλα των πιστοποιήσεων, η πιστοποίηση NATRUE αποτελεί έγκυρο σημείο αναφοράς.

 

Μόνο οι παρασκευαστές που δεσμεύονται για την παραγωγή φυσικών και βιολογικών καλλυντικών μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους με το σήμα NATRUE. Για να λάβει ένα προϊόν πιστοποίηση NATRUE πρέπει τουλάχιστον το 75% της εταιρείας να έχει λάβει πιστοποίηση NATRUE. Μεμονωμένα προϊόντα δεν μπορούν να λάβουν πιστοποίηση NATRUE.

Ποιός εκδίδει την πιστοποίηση NATRUE;

 

 

Ο NATRUE αναπτύσσει τις προδιαγραφές και τα κριτήρια για την πιστοποίηση του, ωστόσο δεν προβαίνει στην πιστοποίηση ο ίδιος. Εξωτερικοί, διαπιστευμένοι, ανεξάρτητοι πιστοποιητές εξετάζουν κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια, καθώς και μέσω επιτόπου ελέγχων.

 

Ο NATRUE ορίζει δύο επίπεδα πιστοποίησης:

 

  • Φυσικά καλλυντικά: Τα συστατικά είναι φυσικής προέλευσης ή περιέχουν ουσίες όμοιες με τις φυσικές, όχι όμως απαραίτητα από ελεγχόμενη βιολογική καλλιέργεια.

 

  • Βιολογικά καλλυντικά: Επιπλέον των προαπαιτούμενων για τα φυσικά καλλυντικά που πρέπει να τηρούνται, θα πρέπει τουλάχιστον το 95% των φυτικών και ζωικών πρώτων υλών να αποτελούν φυσικές ουσίες από πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια και/ή πιστοποιημένη άγρια συλλογή.

 

Όλα τα προϊόντα NATRUE είναι καταγεγραμμένα με το επίπεδο πιστοποίησης και τα συστατικά τους στη βάση δεδομένων του NATRUE.

Ποιες επιπλέον προδιαγραφές πρέπει να καλύπτουν τα προϊόντα;

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις και να λάβουν την πιστοποίηση NATRUE, τα προϊόντα πρέπει να καλύπτουν επιπλέον προδιαγραφές. Υπάρχουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται σχετικά με την διαδικασία παραγωγής για τις πρώτες ύλες, τα βιώσιμα υλικά συσκευασίας, αποδεδειγμένη δέσμευση για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, και χρήση βιοδιασπώμενων ουσιών.

 

Τα καλλυντικά που φέρουν πιστοποίηση NATRUE δεν είναι απαραίτητα vegan. Μπορεί να περιέχουν και ουσίες ζωικής προέλευσης - όπως γάλα, μέλι ή μελισσοκέρι. Προϊόντα που δεν περιέχουν ζωικά συστστικά φέρουν συχνά σήμανση πως είναι vegan. Οι δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα παραβιάζουν τις αξίες και τη δεοντολογία του NATRUE και απαγορεύονται δια νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αξίες και στόχοι της παγκόσμιας πιστοποίησης NATRUE

 

Ο NATRUE αποτελεί έναν διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ο σκοπός του είναι να προάγει και να προστατεύσει τη φυσική περιποίηση και την ομορφιά, καθώς και τη γνώση σχετικά με τα φυσικά καλλυντικά. Στο επίκεντρο της δράσης του βρίσκεται η δέσμευση για την υψηλότερη ποιότητα και τα γνήσια φυσικά συστατικά.

 

Ο NATRUE υποστήριζε εξαρχής τη νομική ρύθμιση των φυσικών και βιολογικών καλλυντικών, καθώς και τον δεσμευτικό ορισμό των φυσικών και βιολογικών καλλυντικών - για την αντιμετώπιση της

ψευδοοικολογικής ταυτότητας και των παραπλανητικών ισχυρισμών.

Γιατί φέρουν τα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά Weleda την πιστοποίηση NATRUE;

Ο ΝATRUE ιδρύθηκε το 2007 έπειτα από πρωτοβουλία της Weleda και άλλων πρωτοπόρων Ευρωπαϊκών εταιρειών της βιομηχανίας βιολογικών και φυσικών καλλυντικών. Ο διαρκής σκοπός αποτελεί να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η ποιότητα που απαιτούν οι καταναλωτές από τα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά. Τα προϊόντα Weleda περιέχουν το υψηλότερο δυνατό ποσοστό φυσικών, βιολογικών πρώτων υλών, ενώ διατηρούν την υψηλή τους δραστικότητα. Όλα τα 170 φυσικά και βιολογικά καλλυντικά προϊόντα της Weleda φέρουν πιστοποίηση NATRUE.

Περισσότερα για τον NATRUE
“Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας να θέσουμε τα κριτήρια και να προσφέρουμε προσανατολισμό για τους καταναλωτές μας: με την πιστοποίηση NATRUE για τα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά μας, με το σήμα UEBT για την αλυσίδα εφοδιασμού των πρώτων υλών μας και με την πιστοποίηση B Corp για ολόκληρη την εταιρεία μας. Έτσι δείχνουμε τι σημαίνει αυθεντικά βιώσιμη εταιρεία.”
Nataliya Yarmolenko, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Weleda

Στοιχεία και ορόσημα

  • Περισσότερα από 7,000 προϊόντα φέρουν πιστοποίηση NATRUE.
  • Περισσότερα από 1,250 πρώτες ύλες είναι πιστοποιημένες και εγκεκριμένες.
  • 325 εταιρείες παγκοσμίως χρησιμοποιούν την πιστοποίηση NATRUE στα προϊόντα τους.
  • Ο οργανισμός έχει 70 μέλη παγκοσμίως.
  • Ο NATRUE προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες και τα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση του, οι οποίες είναι δημοσίως προσβάσιμες στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του.
  • Ο NATRUE συμμετέχει σε σχετικά ρυθμιστικά συμβούλια και ομάδες σε διεθνές επίπεδο.

 

Περισσότερα για τις πρώτες ύλες