Η Weleda για τη διαφορετικότητα: «Αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα ως αποστολή και εσωτερική προτεραιότητα.»

Συνέντευξη με την Elke Abendschein, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Weleda, και την Clara Neumann, Διευθύντρια του Κέντρου Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η διαφορετικότητα στη Weleda

Η προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης αποτελεί βασική πτυχή της εταιρικής κουλτούρας της Weleda. Συγκεκριμένα παραδείγματα και ιστορίες των ανθρώπων στη Weleda δείχνουν με ποιον τρόπο εφαρμόζουμε αυτές τις αξίες στην καθημερινότητά μας.

Τι σημαίνει διαφορετικότητα στη Weleda;

Clara Neumann: Πάνω απ’ όλα, διαφορετικότητα σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα – ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκεία/πίστη, σεξουαλικό προσανατολισμό και σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση. Ως εταιρία εμπνευσμένη από την ανθρωποσοφία, η διαφορετικότητα αποτελεί μέρος της ταυτότητας της Weleda εδώ και 100 χρόνια. Μια από τις αρχές της Weleda είναι να βλέπει τη διαφορετικότητα ως ένα βοήθημα που συμβάλλει στη δημιουργία μιας ζωντανής εταιρικής κουλτούρας. Εφαρμόζουμε αυτή την αρχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας και εσωτερικά στην εταιρία μας.

Elke Abendschein: Βλέπουμε τη διαφορετικότητα ως αποστολή και εσωτερική προτεραιότητα. Οι διαφορές αποτελούν ζωτικό πλεονέκτημα για την εταιρία μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι είναι καλύτερο για τη Weleda ως εταιρεία, αλλά και για τα άτομα που εργάζονται εδώ. Προωθούμε τη διαφορετικότητα επειδή θέλουμε να υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα παράδειγμα είναι οι «Ημέρες Βιογραφίας» που διοργανώνουμε. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, οι εργαζόμενοι μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να  εξετάσουν βασικά ερωτήματα, όπως: «Πώς τα πάω; Έχω καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Τι άλλο θέλω να κάνω στη ζωή μου;» Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιον να συνειδητοποιήσει ότι θέλει να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία, ίσως ακόμα και χωρίς τη Weleda. Έτσι, ενώ παίρνουμε ένα ρίσκο προσφέροντας αυτό το φορμάτ, είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναλάβουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Η προσέγγισή μας στη διαχείριση της διαφορετικότητας είναι αντισυμβατική και πολύπλευρη.

CN: Η προσπάθεια να ανταποκριθεί κανείς στις ανάγκες όλων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση –επειδή οι μεμονωμένες λύσεις χρειάζονται μερικές φορές μεγαλύτερη προσπάθεια. Όμως, ως εταιρεία προσανατολισμένη στις αξίες, θέλουμε να κάνουμε το επιπλέον βήμα για να τιμήσουμε την εταιρική μας κουλτούρα και τα άτομα που είναι τόσο αφιερωμένα στην Weleda με το έργο τους.

Πως αλλιώς ασχολείται η Weleda με το προσωπικό της;

CN: Προσφέρουμε ειδικές εργασιακές ρυθμίσεις, όπως για άτομα που φροντίζουν συγγενείς, μαθήματα ευρυθμίας, εταιρική χορωδία, και στις εγκαταστάσεις μας στην πόλη Schwabisch Gmund της Γερμανίας, διαθέτουμε δωμάτιο γονέων-παιδιών, ακόμη και δικό μας παιδικό σταθμό. Επιπλέον, προσφέρουμε υποστήριξη, εν μέρει σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, για δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, ξεκινήσαμε μια «Σελίδα ανθεκτικότητας» με πρακτικές συμβουλές και ιδέες για σώμα, ψυχή και πνεύμα και καθιερώσαμε ατομικές ώρες συμβουλευτικής για τους εργαζόμενους. Διαθέτουμε επίσης προγράμματα διαφορετικότητας. Πριν από μερικά χρόνια, λανσάραμε ένα διαγενεακό δίκτυο, όπου συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να προσέχουν τα παιδιά άλλων υπαλλήλων ή να παραδώσουν μαθήματα πιάνου. Έπειτα ήρθε το πρόγραμμά μας «Η διαφορετικότητα νικά!», μέσω του οποίου βοηθάμε τους πρόσφυγες, προωθούμε την πολιτιστική ποικιλομορφία στην εταιρεία και, προς μεγάλη μας χαρά, έχουμε πλέον αρκετά εκπαιδευόμενα άτομα με προσφυγικό υπόβαθρο. Ένα μικρό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα της δέσμευσής μας στη διαφορετικότητα είναι η ιστορία του πώς μια γυναίκα που φορούσε μαντίλα ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση σε έναν χώρο παραγωγής με αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για το αποστειρωμένο εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό ήταν μέρος ενός προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι ακριβώς συνέβη;

 

CN: Οι κανονισμοί υγιεινής απαιτούν την κάλυψη των μαλλιών με ειδικό σκουφάκι. Δεν ήταν επιλογή για την ασκούμενη να βγάλει τη μαντίλα της, κάτι που φυσικά σεβαστήκαμε. Αλλά το συμβατικό σκουφάκι για τα μαλλιά δεν θα χωρούσε πάνω από τη μαντίλα της. Ένας συνάδελφος της πρότεινε να φορέσει μια ολόσωμη φόρμα με κουκούλα, όπως χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές για να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς υγιεινής. Ένας άλλος αραβόφωνος συνάδελφος της εξήγησε την κατάσταση λεπτομερώς. Ήταν σημαντικό να καταλάβει ότι δεν θέλαμε να της φερθούμε διαφορετικά, αλλά να προσαρμοστούμε στις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές, ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες της. Αποφάσισε να φορέσει τη φόρμα. Θα μπορούσαμε να δώσουμε πολλά παραδείγματα εύρεσης μεμονωμένων λύσεων, ακόμα και αν απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Για παράδειγμα, όταν ανακοινώσαμε μειωμένο ωράριο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Weleda αποφάσισε να μην επιβάλει την ίδια μείωση σε όλους, αλλά αντίθετα επέτρεψε στις ομάδες μας να αποφασίσουν μόνες τους πώς θα μοιράσουν τις ώρες τους. Οι υπάλληλοι που έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι, μπορούσαν να μειώσουν τις ώρες τους περισσότερο από άλλους. Η αρχή μας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο πολύτιμοι, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε τα ίδια πράγματα εφικτά για όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, αλλά να παρέχουμε υποστήριξη υψηλής ποιότητας που λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτά τα άτομα. Η διαφορετικότητα με αυτή την  έννοια απαιτεί σκόπιμο σχεδιασμό και ανθρώπους πρόθυμους να δεσμευτούν σε αυτή.

Τι γίνεται με τη μερική απασχόληση στην εταιρεία;

ΕΑ: Απασχολούμε περίπου 2.500 υπαλλήλους παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 1.700 εργάζονται με πλήρη απασχόληση και περίπου 800 με μερική απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών θέσεων. Απασχολούμε 400 διευθυντικά στελέχη παγκοσμίως, περίπου 200 από αυτά στη Γερμανία και την Ελβετία, το 40% των οποίων είναι γυναίκες. Αρκετές γυναίκες μοιράζονται από κοινού την ηγεσία σε βάση μερικής απασχόλησης. Η Weleda προσφέρει επίσης τη δυνατότητα μετατροπής της αμοιβής σε ελεύθερο χρόνο, ευέλικτα και ατομικά μοντέλα ωραρίων εργασίας και έχει μια πολύ ανοιχτή πολιτική για την εξ αποστάσεως εργασία.

CN: Με την πρωτοβουλία μας για «Συλλογική ηγεσία και συνεργασία», η Weleda επαναπροσδιορίζει την προσέγγισή της στην ηγεσία, με πιο επίπεδες ιεραρχίες και περισσότερη κοινή ευθύνη, μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων για παράδειγμα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, αυτό θα βοηθήσει πολύ περισσότερους εργαζόμενους να αισθάνονται σίγουροι για την ανάληψη ηγετικών ρόλων- εργαζόμενους όλων των φύλων και πολιτισμών, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Τι γίνεται με τη γονική άδεια;

CN: Προσφέρουμε εξατομικευμένα μοντέλα μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι μπορούν να αυξήσουν τις ετήσιες διακοπές τους έως και 20 επιπλέον ημέρες με την προσφορά μας «Άδεια αντί αμοιβής». Στην Ελβετία, επιτρέπουμε επίσης τον «χρόνο για τον πατέρα» - οι νέοι μπαμπάδες μπορούν να πάρουν 20 ημέρες άδειας πατρότητας, όταν τη χρειάζονται εντός των πρώτων έξι μηνών μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Τι θα λέγατε για τα θέματα φύλου στην Weleda;

CN: Κατά το επετειακό μας έτος 2021, ασχοληθήκαμε εντατικά με το θέμα της γλώσσας που είναι δίκαιη ως προς το φύλο. Στα γερμανικά, για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη αστερίσκου, άνω και κάτω τελείας ή κεφαλαίου "Ι" για να γίνουν οι λέξεις δίκαιες ως προς το φύλο. Αρχικά, αντιμετωπίσαμε επιχειρήματα όπως ότι αυτό θα δυσκόλευε την αναγνωσιμότητα και θα έκανε τα κείμενά μας πολύ μεγάλα. Σε μια συλλογική διαδικασία με συμμετέχοντες από το μάρκετινγκ, την επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και πολλά άλλα τμήματα, αναπτύξαμε μια "πυξίδα" για μια γλώσσα που να είναι δίκαιη ως προς το φύλο. Παρέχει προσανατολισμό στη γραφή και, το σημαντικότερο, μεταφέρει τη συμπεριληπτική στάση που υιοθετούμε σε όλη την επιχείρησή μας.

Υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Weleda; Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

ΕΑ: Στην εταιρεία μας, τα καθήκοντα εξετάζονται και αξιολογούνται ανεξάρτητα από το ποιος τα εκτελεί. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε να πληρώνουμε όλους το ίδιο. Αναθεωρούμε τους μισθούς στην Ελβετία στο πλαίσιο του νέου νόμου για την ισότητα των φύλων. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενδεχομένως ως παγκόσμια ανάλυση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Το θέμα του ρατσισμού απασχολεί τον κόσμο, και όχι μόνο μετά το κίνημα Black Lives Matter ή τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές επιθέσεις στο Hanau της Γερμανίας. Κείμενα που έγραψε ο συνιδρυτής της Weleda, Rudolf Steiner, έχουν κατηγορηθεί ως ρατσιστικά. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;

ΕΑ: Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατηγορία με ανοιχτό και διαφοροποιημένο τρόπο. Η Weleda απορρίπτει σθεναρά κάθε μορφή ρατσισμού και διάκρισης. Ορισμένες από τις δηλώσεις του Steiner είναι πράγματι ρατσιστικές και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Το αν ο Steiner ήταν γενικά ρατσιστής διερευνήθηκε από μια επιτροπή με επικεφαλής τον εμπειρογνώμονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ted A. van Baarda, μεταξύ άλλων. Εξέτασαν το έργο του Steiner, το οποίο περιλαμβάνει 89.000 σελίδες και βρήκαν μόνο 16 χωρία που είναι ρατσιστικά από τη σημερινή σκοπιά, έτσι ώστε το έργο του στο σύνολό του να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ρατσιστικό. Ως εταιρεία, θέλουμε να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και συμβάλλουμε σε μια ανοιχτή, ποικιλόμορφη παγκόσμια κοινότητα.

Ποιοι είναι ορισμένοι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους η Weleda καταπολεμά τον ρατσισμό;

CN: Στο πλαίσιο του προγράμματός μας "Η διαφορετικότητα νικά!", έχουμε δρομολογήσει πολυάριθμα εθελοντικά προγράμματα και εσωτερικές προσφορές για να ενημερώσουμε ότι μια ανοιχτή, ανεκτική εταιρική κουλτούρα ευδοκιμεί με τη δέσμευση των εργαζομένων. Νέοι με προσφυγικό υπόβαθρο έχουν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην εταιρεία για επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο καθένας τους συνεργάζεται με έναν υπάλληλο, ο οποίος παρέχει καθοδήγηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απαντά σε ερωτήσεις και βοηθάει αν χρειαστεί. Οι ασκούμενοι λαμβάνουν μια προσωπική εισαγωγή στην εργασιακή κουλτούρα της Weleda στην αρχή, ώστε να ξεκινήσουν την εργασία τους καλά προετοιμασμένοι. Λειτουργούσαμε επίσης έναν λαχανόκηπο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για αρκετά χρόνια, όπου οι εργαζόμενοι της Weleda φρόντιζαν τον κήπο μαζί με κατοίκους από το Schwäbisch Gmünd. Με συμμετέχοντες να προέρχονται από περισσότερα από έξι έθνη, ήταν ένα μέρος για διαπολιτισμικές ανταλλαγές και συλλογική μάθηση. Το να μάθουμε περισσότερα για την πραγματικότητα της ζωής των άλλων ανθρώπων ήταν επίσης ο στόχος των βραδιών διαλόγου μετά το πέρας του ωραρίου, τις οποίες διοργανώναμε τους χειμερινούς μήνες αντί για τον κήπο. Επί του παρόντος, συμμετέχουμε σε διάφορα δίκτυα και πρωτοβουλίες αφιερωμένες στους πρόσφυγες. Πριν από μερικά χρόνια, στην Ελβετία, συνδιοργανώσαμε μια τακτική μεσημεριανή εκδήλωση για την ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ πολιτικής, κυβέρνησης, κοινωνικά προσανατολισμένων οργανώσεων και ανεξάρτητων εταιρειών με θέμα το πολιτικό άσυλο. Τελικά, αυτό που μετράει περισσότερο είναι αυτό που κάνουμε σε καθημερινή βάση και ο τρόπος με τον οποίο προβληματιζόμαστε σχετικά με τη συμπεριφορά μας. Περισσότερες από 50 εθνικότητες εργάζονται για την Weleda παγκοσμίως. Δεν πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα, αλλά αντίθετα να εξετάζουμε τον εαυτό μας και τα μοτίβα μας για να αναγνωρίζουμε και να αφαιρούμε τις επιφυλάξεις και τις προκαταλήψεις μας.

Ενισχύει η διαφορετικότητα την Weleda ως εταιρεία;

CN: Ακόμα και αν δεν είναι το πρωταρχικό μας κίνητρο για να ασχοληθούμε με το θέμα, ναι, πιθανότατα το κάνει. Μελέτες δείχνουν ότι οι σταθερές εταιρικές αξίες σε συνδυασμό με την κερδοφορία καθιστούν μια εταιρεία πιο ανθεκτική και σταθερή. Η ίδια βασική φιλοσοφία μας καθοδηγούσε πάντα, αλλά με τον καιρό εξελίχθηκε και εκφράστηκε με διαφορετικούς τρόπους. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένη ότι οι διαφορετικές ομάδες και οι πολλαπλές προοπτικές εμπλουτίζουν την εταιρεία. Στην Weleda, το όραμά μας είναι να παρέχουμε στον κόσμο θεραπευτικά προϊόντα και κοινωνικά ερεθίσματα. Τόσο ως εταιρεία όσο και ως μεμονωμένοι εργαζόμενοι, πρέπει να αναπτύσσουμε συνεχώς τις προσφορές μας και, πάνω απ' όλα, τη στάση μας.