Η Weleda λαμβάνει πιστοποίηση B Corp

Η Weleda είναι αφοσιωμένη στη φύση και την κοινωνία εδώ και 100 χρόνια. Η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση B Lab έχει πλέον πιστοποιήσει ότι κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω της εταιρικής μας κουλτούρας.

Λίγα λόγια για την B Lab και την B Corp.

Η επιχείρηση ως δύναμη για το καλό – αυτό είναι το όραμα της B Lab. Αυτή η μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στις ΗΠΑ, πιστοποιεί κερδοσκοπικές εταιρείες ως B Corporations – B Corps για συντομία. Το «Β» προέρχεται από τις λέξεις «beneficial» και «benefit», δηλαδή «ευεργετικός» και «όφελος» (για την κοινωνία και το περιβάλλον) αντίστοιχα, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τις B Corporations. Σήμερα, μέλη της παγκόσμιας κοινότητας B Corp συνεργάζονται για να κάνουν τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος. Πώς τα καταφέρνουν; Δοκιμάζοντας επιχειρηματικές πρακτικές. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρή διαδικασία πιστοποίησης με βάση αυστηρά κριτήρια: Ποιες είναι οι αξίες που ακολουθούν ως προς τον τρόπο διαχείρισης; Ποια είναι τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτές; Ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον, στην κοινωνία και τους πελάτες; Μια εταιρεία με πιστοποιημένο καθεστώς B Corp πληροί τα υψηλότερα πρότυπα επαληθευμένης κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης, εξισορροπώντας το κέρδος και τον σκοπό.

Στόχοι και αξίες του παγκόσμιου κινήματος

Το B Lab συγκεντρώνει εταιρείες που εργάζονται για έναν ενοποιητικό στόχο: να οικοδομήσουν μια οικονομία βιώσιμη για όλους χωρίς αποκλεισμούς. «Η προσπάθεια για το κοινό καλό αποτελεί αλλαγή προτύπου», εξηγεί ο Dr Stefan Siemer, Επικεφαλής Βιωσιμότητας στη Weleda. «Το κέρδος παραμένει ένας σημαντικός στόχος, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το πετύχουμε σε βάρος των ανθρώπων, των ζώων ή του περιβάλλοντος». Οι B Corporations δεσμεύονται σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία συνεχούς βελτίωσης: κάθε τρία χρόνια πρέπει να τίθενται εκ νέου σε διαδικασία πιστοποίησης και να πληρούν ολοένα και πιο φιλόδοξα πρότυπα. Στόχος δεν είναι να είμαστε λιγότερο κακοί, αλλά να κάνουμε περισσότερο καλό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον μέσω υποδειγματικών επιχειρηματικών πρακτικών. Οι B Corporations είναι εξ ορισμού κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να προσθέσουν αξία στην κοινωνία.

Πώς μια εταιρεία λαμβάνει την πιστοποίηση B Corp;

Για να λάβουν την πιστοποίηση B Corp, οι εταιρείες συνεργάζονται με την B Lab για την αξιολόγηση της επιχείρησής τους, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Αξιολόγηση Επιπτώσεων Β. Αυτό το εργαλείο μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματικές αποφάσεις επηρεάζουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – μετόχους, εργαζόμενους, πελάτες και προμηθευτές. Μια βαθμολογία 80+ βαθμών της αξιολόγησης επιπτώσεων επιτρέπει σε μια εταιρεία να κάνει το επόμενο βήμα προς την απόκτηση της πιστοποίησης. Η νομική ευθύνη διαδραματίζει βασικό ρόλο: για παράδειγμα, με απόφαση των ιδιοκτητών της Weleda, η επιδίωξη του κοινού καλού και της οικολογικής ευημερίας έχει πλέον εδραιωθεί στους καταστατικούς μας κανονισμούς. Οι πιστοποιημένες εταιρείες υποστηρίζουν το κίνημα B Corp με ετήσιο τέλος πιστοποίησης, υπογράφουν τη Δήλωση αλληλεξάρτησης B Corp και συμφωνούν με τους όρους της συμφωνίας. Ο θετικός μας αντίκτυπος ενισχύεται από τη διαφάνεια: η λεπτομερής έκθεση αξιολόγησης είναι διαθέσιμη στο κοινό.

 

Η πιστοποίηση B Corp αναγνωρίζει εταιρείες που λειτουργούν με υπεύθυνο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Dr. Stefan Siemer, Επικεφαλής Βιωσιμότητας

Τι σημαίνει για τη Weleda αυτή η πιστοποίηση

Ως εταιρεία με γνώμονα το σκοπό, προσπαθούμε για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον. Επενδύουμε τα κεφάλαιά μας σε ηθικές τράπεζες. Η B Lab επαίνεσε τα πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά Weleda και τις ισότιμες σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους συνεργάτες καλλιέργειας. Η απόκτηση της πιστοποίησης B Corp ήταν ένα λογικό επόμενο βήμα για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις αξίες μας ακόμα πιο αποτελεσματικά. Αντί για τη λήψη πολλών μεμονωμένων μέτρων όπως στο παρελθόν, ξεκινήσαμε τώρα ένα φιλόδοξο ολιστικό πρόγραμμα προστασίας του κλίματος.

 

Περισσότερα για την B Corp & τη Weleda

Πρόγραμμα προστασίας του κλίματος

Μέχρι το τέλος του 2021 θέλουμε να γίνουμε αριθμητικά κλιματικά ουδέτεροι. Η αρχική εστίαση των προσπαθειών μας είναι στα κτίρια, τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τον στόλο οχημάτων μας. Από το 2022 και μετά, θα βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές επιδόσεις όλων των προϊόντων Weleda. Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση καινοτόμων λύσεων για τις μεταφορές, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την αγροτική καλλιέργεια πρώτων υλών και τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διάθεσης. Μέχρι το 2025, στόχος μας είναι να μειώσουμε δραματικά το οικονομικό μας αποτύπωμα άνθρακα καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων μας κατά τη χρήση τους (όπως με την αποφυγή της χρήσης ζεστού νερού). Με το πρόγραμμα One Percent, επενδύουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και στην προστασία της βιοποικιλότητας. 

 

Πώς προστατεύουμε το κλίμα

Η αφοσίωσή μας στην παγκόσμια κοινότητα

Ως μέρος της κοινότητας B Corp, θέλουμε να είμαστε ενεργό πρότυπο και να αποτελούμε παράδειγμα. Αυτό περιλαμβάνει την κοινή χρήση των εμπειριών μας με ολόκληρο το κίνημα B Corp. Προσφέρουμε συμβουλές και υποστήριξη σε άλλους ηγέτες επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την πιστοποίηση. Μέσω διαλέξεων, εργαστηρίων και εσωτερικών ομάδων εργασίας συνεισφέρουμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία μας. Η συνηγορία σε πολιτικό επίπεδο είναι επίσης σημαντική και επιδιώκουμε ενεργά τον διάλογο με τους φορείς λήψης αποφάσεων. «Όλοι γνωρίζουμε τα πιο σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας αυτού του κόσμου», σημειώνει ο Stefan Siemer. «Ως παγκόσμιο κίνημα, οι B Corporation δείχνουν ότι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα και είναι αμοιβαία επωφελείς».

Από το 2020, οι B Corp σε όλο τον κόσμο προστατεύουν

200000
εκτάρια γης
16
εκατομμύρια τόνους άνθρακα
225
εκατομμύρια λίτρα νερού

Στοιχεία και ορόσημα

  • Η B Lab είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στις ΗΠΑ.
  • Σήμερα υπάρχουν 4.000+ πιστοποιημένες Β Corp σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν 150+ βιομηχανίες σε 77 χώρες.
  • Οι διεθνείς μάρκες με πιστοποίηση B Corp περιλαμβάνουν την Patagonia, την Fairphone, την Hootsuite και την Ben & Jerry's.
  • Το παγκόσμιο κίνημα B Corp συνεργάζεται επίσης με πόλεις για να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές μέσω της πρωτοβουλίας Cities Can B. Έχει κοινά έργα με το Εδιμβούργο, την Κόρδοβα, τη Βαρκελώνη, το Σαντιάγο, τη Μεντόσα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, την Κόρδοβα και την Ασουνσιόν.
  • Από το 2020, οι B Corp σε όλο τον κόσμο προστάτευσαν 200.000 εκτάρια γης, αντιστάθμισαν 16 εκατομμύρια τόνους άνθρακα και εξοικονόμησαν 225 εκατομμύρια λίτρα νερού.
  • Από το 2015, η B Lab Europe επιβλέπει ένα αυξανόμενο δίκτυο 400+ πιστοποιημένων B Corporation σε εννέα χώρες σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Δανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες