Γιατί χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο;

Δεσμευόμαστε για τη βιώσιμη καλλιέργεια του φοινικέλαιου

Το φοινικέλαιο αποτελεί σημαντική πρώτη ύλη, και στα φυσικά καλλυντικά. Από το 2011, προμηθεύουμε φοινικέλαιο από πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια και καταβάλλουμε προσπάθειες για την προστασία των τροπικών δασών.

Το φοινικέλαιο δεν είναι από τη φύση του επιβλαβές

Είναι πρακτικά αδύνατο να φανταστεί κανείς φυσικά καλλυντικά χωρίς φοινικέλαιο. Τα σαπούνια της Weleda, για παράδειγμα, περιέχουν ακατέργαστο φοινικέλαιο, ενώ πολλά από τα φυσικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος περιέχουν παράγωγα φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο έχει ορισμένες πολύ σημαντικές ιδιότητες. Δεν χρειάζεται να σκληρυνθεί χημικά, παραμένει σταθερό όταν θερμαίνεται και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι μια πολύ αποδοτική καλλιέργεια, που απαιτεί πολύ λιγότερη γη από τα φυτά σόγιας ή ηλίανθου για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας λαδιού.

Βιώσιμη καλλιέργεια, όχι καταστροφή των τροπικών δασών

Δυστυχώς, μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών συχνά αποψιλώνονται για τη δημιουργία φυτειών φοινικέλαιου. Η βιοποικιλότητα των τροπικών δασών είναι μοναδική και τα εδάφη τους αποτελούν τεράστιες δεξαμενές άνθρακα. Η αποψίλωση των τροπικών δασών όχι μόνο καταστρέφει τη βιοποικιλότητα ως βάση της ζωής, αλλά επιταχύνει και την κλιματική αλλαγή. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Από το 2011, προμηθευόμαστε αγνό βιολογικό και δίκαιου εμπορίου φοινικέλαιο από τη Βραζιλία, το οποίο πιστοποιεί ότι κανένα τροπικό δάσος δεν καταστράφηκε για την καλλιέργειά του.

Κανένα τροπικό δάσος για φυτείες φοινίκων

 

 

Στην παραγωγή καλλυντικών χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο φοινικέλαιο από ό,τι στα τρόφιμα. Παρόλα αυτά, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποψιλωθούν άλλα τροπικά δάση για φυτείες φοινικέλαιου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του κλίματος και την ταυτόχρονη παραγωγή βιώσιμου φοινικέλαιου. Η διατήρηση των ειδών αποτελεί προστασία του κλίματος. Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε τις φυτείες φοινικέλαιου οι οποίες φυτεύονται σε χέρσες εκτάσεις, όπου δεν χρειάζεται να αποψιλωθεί κανένα τροπικό δάσος.

Δεσμευόμαστε να βρούμε λύσεις

Προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τη χρήση πρώτων υλών με βάση τον φοίνικα σε χώρες όπου καλλιεργείται το φοινικέλαιο. Πολλές φυτείες φοινικέλαιου καταστρέφουν το τροπικό δάσος και μαζί με αυτό, τον βιότοπο πολλών ζώων, όπως των ουραγκοτάγκων στο Βόρνεο. Το Ίδρυμα Επιβίωσης Ουρακοτάγκων του Βόρνεο (Borneo Orangutan Survival Foundation - BOSF) συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην Ινδονησία για την προστασία των τελευταίων εναπομεινάντων ουρακοτάγκων και του βιοτόπου τους.

Το BOSF διευθύνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα διατήρησης πρωτευόντων θηλαστικών στον κόσμο, με δύο κέντρα στο νησί, όπου διασώζει νεαρούς ορφανούς ουρακοτάγκους και τους απελευθερώνει σε προστατευόμενες περιοχές τροπικών δασών. Προκειμένου να βοηθήσουμε τα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παραγωγής φοινικέλαιου και να προστατεύσουμε την τοπική βιοποικιλότητα, συνεργαστήκαμε με τη γερμανική οργάνωση-εταίρο της, τη BOSGermany. Μέσω αυτής της συνεργασίας υποστηρίζουμε τη βιώσιμη κοινοτική ανάπτυξη στο Βόρνεο και την αναδάσωση του τροπικού δάσους, ώστε οι ουρακοτάγκοι να έχουν και πάλι ένα σπίτι.

Σκέφτομαι συχνά πόσο τέλεια είναι η φύση –και ότι η δουλειά μου συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της κατάστασης τελειότητας.
Annette Piperidis, Διευθύντρια Βιώσιμης Προμήθειας της Weleda