Οι κήποι της Weleda

Οι κήποι με τα φαρμακευτικά φυτά της Weleda αποτελούν σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής φιλοσοφίας της Weleda ήδη από την ίδρυση της το 1921.

Στους οχτώ κήπους της Weleda καλλιεργούμε μια στενή σχέση με τη φύση, η οποία μας παρέχει φαρμακευτικά φυτά ύψιστης ποιότητας. 

Αυτορυθμιζόμενο φυσικό περιβάλλον

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης μας, η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών αποτελεί έναν από τους τρόπους που προμηθευόμαστε φρέσκα και αποξηραμένα φυτά που είναι τα βασικά συστατικά των φαρμακευτικών και καλλυντικών μας προϊόντων. Μέσω της βιοδυναμικής κτηνοτροφίας και καλλιέργειας διασφαλίζουμε πως ούτε φυτοφάρμακα ούτε άλλες τοξικές ουσίες  δεν έρχονται σε επαφή με τα πολύτιμα συστατικά μας. 

Όμως, δεν είναι μόνο σημαντικές οι ουσίες που δεν χρησιμοποιούμε στους κήπους μας, μα εξίσου σημαντικές είναι οι ουσίες που προσθέτουμε. Η διαχείριση του κομπόστ βοηθά το έδαφος να παραμείνει ζωντανό, ενώ ειδικά παρασκευάσματα από κοπριά αγελάδων, καθώς και βότανα που θρέφουν το έδαφος όπως πικραλίδα και βαλεριάνα  υποστηρίζουν το έδαφος καθώς γίνεται πιο γόνιμο. 

Διατηρούμε τους κήπους της Weleda ως πλούσιους φυσικούς οικοτόπους, με φράκτες και οικολογικούς θώκους που αποτελούν το σπίτι για έντομα. Υποδέχοντας τα όντα αυτά στους κήπους μας, βοηθάμε στη διατήρηση της αυτορύθμισης ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά παράσιτων και ασθενειών. Βεβαίως και η ποικιλότητα των φυτών συνεισφέρει στην οικολογική σταθερότητα και η γύρη και το νέκταρ είναι πάντοτε διαθέσιμα για τα ωφέλιμα έντομα. 

 

Εκτός από την καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών για τα φαρμακευτικά μας προϊόντα και τα προϊόντα περιποίησης σώματος, οι κήποι μας αποτελούν εξαιρετικό τρόπο να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά με τη φιλοσοφία μας - ‘σε αρμονία με τον άνθρωπο και τη φύση’. Αν και ο μεγαλύτερος κήπος με φαρμακευτικά βότανα βρίσκεται στη Γερμανία, έχουμε επίσης κήπους σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία.

 

Γερμανία

Ο μεγαλύτερος στο είδος του

Ο μεγαλύτερος κήπος φαρμακευτικών φυτών της Weleda στη Γερμανία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο βόρεια της πόλης Schwäbisch Gmünd. Αποτελεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους κήπους στο είδος του στην Ευρώπη, αφού απλώνεται σε 20 εκτάρια. Εδώ η ποικιλομορφία δεν έχει όρια - 260 είδη φυτών καλλιεργούνται βιοδυναμικά και 180 από τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται ως συστατικά για φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά. Φυτά όπως η προύμνη η ακανθώδης, η αμαμιλίδα, η τρικουκκιά, και πολλά ζώα της εξοχής, πουλιά και ασπόνδυλα βρίσκουν κατοικία εδώ, σε πέντε χιλιόμετρα φυσικών φρακτών από φυτά. Η εξαιρετική ποικιλία ανθών ελκύει πολλά έντομα, μεταξύ άλλων πολύτιμα έντομα όπως δίπτερα, σφήκες και πασχαλίτσες. Στους αγρούς, τα ετήσια και πολυετή ιθαγενή είδη αποτελούν τη μεγαλύτερη σοδειά μας. Αυτή περιλαμβάνει 25 διαφορετικά δέντρα, από τα οποία συλλέγονται ο φλοιός, τα άνθη, τα φρούτα, οι ρίζες ή ολόκληρα τα φυτά. Τα φαρμακευτικά φυτά έχουν καλύτερο περιβάλλον ανάπτυξης εκεί, σε σύγκριση με τοποθεσίες όπου αναπτύσσονται τελείως άγρια, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που αντιμετωπίζουμε το έδαφος, συμπεριλαμβανόμενων παρασκευάσματα αερολύματος και εξαιρετική προσοχή από τους κηπουρούς μας. Εδώ στην άκρη του οροπεδίου Swabian Alb με το γόνιμο έδαφος του, ο κήπος σφύζει από ζωή από Μάρτιο έως Οκτώβριο και ο θερισμός ξεκινά τους πρώτους χειμερινούς μήνες, όταν πραγματοποιείται ο θερισμός των ριζών χελιδόνιου και αγγελικής.  

 

Οι κηπουροί μας αντιμετωπίζουν τα φυτά και τους κήπους ως ολοκληρωμένους οργανισμούς. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ φυτών και είδους εδάφους, ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι ενεργοί και δημιουργικοί όποτε η φύση χρειάζεται την υποστήριξη τους. Για παράδειγμα, η προστατευμένη φτέρη αναπτύσσεται κάτω από μια σκιώδη σήραγγα πολύγονου στον κήπο της Weleda, ώστε να έχει τις ίδιες συνθήκες φωτός που θα είχε στο φυσικό της περιβάλλον. 

 

Γαλλία κι Ελβετία

Ένας μικρός κήπος στην εξοχή

Ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών φαρμακευτικών φυτών σε έναν σχετικά μικρό χώρο μας προσφέρει μια πανδαισία χρωμάτων κατά την περίοδο άνθησης. Οι κήποι της Weleda στο Arlesheim της Ελβετίας, κοντά στη Βασιλεία, και στη Γαλλική Bouxwiller, κοντά στην περιοχή Huningue, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο γραφείο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και στις δύο αυτές τοποθεσίες. Ο κήπος της Bouxwiller είναι ένας κήπος βιοποικιλότητας ανάμεσα σε μια περιοχή γεμάτη συμβατικές καλλιέργειες. Το χωράφι 1,5 εκταρίου περιβάλλεται από άγριους φράχτες και τα πουλιά, τα έντομα και τα αμφίβια νιώθουν σαν στο σπίτι τους σε αυτό το καταφύγιο γεμάτο λίμνες, ξερολιθιές και οπωροφόρα δέντρα. 

Παρά τη σχετικά μικρή του έκταση καλλιεργούνται περισσότερα από 70 φαρμακευτικά φυτά εκεί. Ο κήπος στην ελβετική πόλη του Arlesheim περιβάλλεται από δάσος και 40 εκτάρια βιολογική αρόσιμη γη. Η ποικιλία των φυτών που αναπτύσσονται στο χωράφι έρχεται σε αντίθεση με τις βιολογικές καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας στο άμεσο περιβάλλον. Παρά την κοντινή απόσταση με τη Βασιλεία, νιώθει κάνεις πως βρίσκεται στην εξοχή. 

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Μικροί κήποι με δική τους γοητεία

Στους κήπους του Ilkeston της περιφέρειας του Derbyshire, τα φωτεινά πορτοκαλί λιβάδια με καλέντουλα τραβούν το μάτι, κατά τους θερινούς μήνες. Το μονοπάτι του κήπου δεν οδηγεί σε πλούσια παρτέρια, μα σε μικρούς φυσικούς κήπους που έχουν τη δική τους γοητεία. Ο κήπος βρίσκεται  στα προάστια του Ilkeston, που αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη βιομηχανική επανάσταση κι ευδοκίμησε για πολλά χρόνια λόγω των ορυχείων και των σχετικών βιομηχανιών. 

Το τοπίο σήμερα φανερώνει τα αποτελέσματα της βιομηχανικής κληρονομιάς. 

Η πολλή βροχή δημιουργεί βαρύ και υγρό έδαφος, που δεν είναι ιδανικό για την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών. 

Όμως η βιοδυναμική καλλιέργεια έκανε τα μαγικά της, μεταμορφώνοντας το έδαφος, κάνοντας το γόνιμο, ενώ η ιστορία της περιοχής είναι ορατή σε κάθε γωνιά του κήπου. 

 

Κάτω Χώρες

Ο άνεμος μεταφέρει τη μυρωδιά του αλατιού από τη Βόρεια Θάλασσα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι φράχτες και οι θάμνοι προστατεύουν τον κήπο από τους σκληρούς ανέμους της ακτής. Ο ολλανδικός αυτός κήπος, που βρίσκεται στη μέση μιας βιομηχανικής περιοχής, είναι σαν μια όαση και προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για έντομα και πουλιά, ενισχύοντας συγχρόνως τη βιοποικιλότητα. Αν και το ένα εκτάριο αποτελεί διαχειρίσιμη έκταση, ο κήπος διαθέτει μια εξαιρετική ποικιλία φαρμακευτικών φυτών. 

Περισσότερα από 200 είδη φυτών καλλιεργούνται εδώ. Το βαρύ έδαφος αποκτά καλύτερη δομή με την προσθήκη ανοργανοποιημένου κομπόστ και, για να πληροί τις ανάγκες κάποιων φυτών,  το έδαφος  παρουσιάζει περαιτέρω ποικιλομορφία, από βαρύ σε ελαφρύ, από υγρό σε ξηρό, από πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία σε φτωχό. Χρησιμοποιείται επιπλέον ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο, για την καλλιέργεια κάποιων τροπικών φαρμακευτικών φυτών. Σχεδόν όλα τα φυτά, που απαιτούνται για τα προϊόντα της Weleda, καλλιεργούνται εδώ.

Βραζιλία

Γη ηφαιστειακής προέλευσης

Σε απόσταση μόλις 30 λεπτών από την βραζιλιάνικη μητρόπολη São Paulo, ο κήπος του São Roque μοιάζει σαν άλλος κόσμος. Η άφθονη ποικιλία φυτών έχουν βρει το σπίτι τους στο ερυθρό έδαφος.

Ο κήπος βρίσκεται κοντά στη Serra do Mar, μια περιοχή ευλογημένη με ομβρόφιλο δάσος σε μια οροσειρά κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Βραζιλίας. 

Η πόλη São Roque αποτελούσε κάποτε την κύρια οδό από τη Δύση και την Παραγουάη και τη Βολιβία, απ’ όπου ταξίδευαν μετανάστες από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία κατά τον 20ό αιώνα. Μαζί τους έφεραν μια ιδιαίτερη και ποικιλόμορφη παράδοση καλλιέργειας λαχανικών και φρούτων. Το São Roque είναι ακόμη και σήμερα γνωστό για το κρασί και το καλό φαγητό του, που παράγεται σε μικρές οικογενειακές φάρμες. Ο κήπος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 σε μια εξαιρετικά μεγάλη γόνιμη τοποθεσία ηφαιστειακής προέλευσης. Βρίσκεται σε μια μικρή λίμνη, περιτριγυρισμένος από φάρμες και δάσος, υποσχόμενος γαλήνη και ποικιλομορφία για οποιονδήποτε τον επισκεφτεί από τη θορυβώδη μητρόπολη. 

 

Αργεντινή

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, περιβαλλόμενος από λιβάδια και μεταξύ δασών με κωνοφόρα δέντρα και δάση με δέντρα διαφόρων ειδών, ο κηπουρός Jorge Giusto καλλιεργεί τον δικό του κήπο με φαρμακευτικά φυτά στην περιοχή της Córdoba στην καρδιά της Αργεντινής.

Αυτός ο κήπος της Weleda δεν έχει σχεδιαστεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντ’ αυτού, φαρμακευτικά φυτά όπως η πριμούλα, η εχινάκεια, η οξαγκαθιά, η φτέρη, ανθούν στο υπάρχον άγριο περιβάλλον. Παλαιά δέντρα προσφέρουν τη σκιά τους κατά τους θερινούς μήνες κι ένα ρυάκι περνάει μέσα από τα 12 εκτάρια των ανθισμένων κήπων. Περίπου 70 είδη φαρμακευτικών φυτών καλλιεργούνται εδώ και η σοδειά περνάει από επεξεργασία ώστε να γίνει φάρμακα από το φαρμακείο του ίδιου του Jorge, στα ανατολικά του Buenos Aires.

 

Νέα Ζηλανδία

Χειρωνακτικός θερισμός

Στους πρόποδες του Te Mata στην περιοχή Hawkes Bay, γνωστή για την παραγωγή κρασιού, βρίσκεται ο κήπος Havelock North, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. 

Περίπου 50 είδη φαρμακευτικών φυτών καλλιεργούνται στο Μεσογειακό κλίμα με τους μεγάλους, θερμούς θερινούς μήνες. Ο Warren Pearce και άλλοι κηπουροί της Νέας Ζηλανδίας εργάζονται στα χωράφια σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Ο θερισμός γίνεται κυρίως χειρωνακτικά, αποφεύγοντας τη χρήση βαριών μηχανημάτων, κάτι που κρατάει το έδαφος ελαφρύ. 

Τρεις αγελάδες προσφέρουν την απαραίτητη κοπριά, που βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, μαζί με τη χρήση του κατάλληλου κομπόστ. Η ποικιλία των φυτών είναι μεγάλη και μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα είδη πτηνών, με άφθονα είδη γηγενών πτηνών, όπως το tui, το kereru, το περιστέρι της Νέας Ζηλανδίας και το κωμικό πτηνό pukeko.