Living Soil Journey: Ενωμένοι για τα υγιή εδάφη

Ακολουθήστε μαζί μας τον δρόμο προς την αναγέννηση της γεωργίας του αύριο! Βρίσκουμε και προωθούμε τις καλύτερες ιδέες για την αλλαγή στη γεωργία και τη διατροφή.

Αγαπάμε τα υγιή εδάφη

Τη μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα στον πλανήτη μετά τους ωκεανούς αποτελούν τα εδάφη –και όχι τα δάση. Το ζωντανό τμήμα του φλοιού της γης φιλτράρει το νερό της βροχής και δημιουργεί έτσι νέο, καθαρό πόσιμο νερό. Χωρίς τη δύναμη του εδάφους, δεν θα υπήρχε τροφή. Πάνω από το 90 τοις εκατό των τροφίμων μας παράγεται από εδάφη. Τα δύο τρίτα όλων των ειδών ζουν στο έδαφος. Η βιοδυναμική καλλιέργεια διατηρεί το στρώμα χούμου και μπορεί ακόμη και να το αυξήσει. Το παρατηρούμε αυτό εδώ και δεκαετίες στους κήπους της Weleda. Ό,τι φυτρώνει στα παρτέρια και τα χωράφια μας το καλλιεργούμε βιοδυναμικά. Χρησιμοποιώντας διάφορες φυσικές μεθόδους, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το έδαφος υγιές και να το ενισχύσουμε. Καλλιεργώντας περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της βιολογικής γεωργίας, προάγουμε την υγεία του εδάφους και συμβάλλουμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Έδαφος: δεξαμενή άνθρακα, προστάτης ειδών, διανομέας τροφίμων. Ήδη τα ¾ των γόνιμων εδαφών του πλανήτη έχουν αποδυναμωθεί.

Το έδαφος μας χρειάζεται

Έδαφος: δεξαμενή άνθρακα, προστάτης ειδών, διανομέας τροφίμων. Τα υγιή, γόνιμα εδάφη επιστρέφουν άνθρακα στη γη, συγκρατούν και καθαρίζουν το νερό, αποτελούν βιότοπο για δισεκατομμύρια έμβια όντα και εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα. Εάν το έδαφος πεθάνει, οι πιθανότητές μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και την εξαφάνιση των ειδών μειώνονται δραματικά. Τα τρία τέταρτα των κάποτε γόνιμων εδαφών του πλανήτη έχουν ήδη αποδυναμωθεί και ο κόσμος χάνει περίπου 12 εκατομμύρια στρέμματα –την καλλιεργήσιμη έκταση της Γερμανίας– κάθε χρόνο. Οι ζημιές που προκαλούνται από την υποβάθμιση του εδάφους μόνο στην ΕΕ ανέρχονται σε 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ στη Γερμανία 60 στρέμματα φυσικού χώρου μετατρέπονται σε οικοδομήσιμη γη κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή η εσφαλμένη πορεία μας αφήνει μόλις 50 παγκόσμιες συγκομιδές για να θρέψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Στο πλαίσιο της πρόκλησης «Αγρόκτημα-Τροφή-Κλίμα», ανακαλύπτουμε ποιες λύσεις λειτουργούν και πρέπει να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα.

Η αξία των εδαφών

95
Ποσοστό των τροφίμων μας που παράγεται από εδάφη
300
Χρόνια για να αναπτυχθεί πάχος 1 εκατοστού, στρώμα εδάφους πλούσιο σε χούμο
3
Τα εδάφη αποθηκεύουν σήμερα τρισεκατομμύρια τόνους άνθρακα –η μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως μετά τους ωκεανούς

Λύσεις για υγιέστερα εδάφη

Το «Living Soil Journey» (Ταξίδι Ζωντανού Εδάφους) στοχεύει στον εντοπισμό, τη διασύνδεση και τη βιώσιμη προώθηση των πιο αποτελεσματικών λύσεων για την αλλαγή στη γεωργία και τη διατροφή. Μια σειρά ψηφιακών διαλόγων που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου 2021 θα αποτελέσει την αφετηρία του Ταξιδιού του ζωντανού εδάφους. Τους επόμενους μήνες, οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τις καλύτερες λύσεις. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση ή απλώς να παρακολουθήσει, καλείται να έρθει μαζί μας στο Ταξίδι ζωντανού εδάφους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας που θα μοιράζεται ιδέες και τεχνογνωσία και θα προωθεί από κοινού τις υπάρχουσες λύσεις για υγιέστερα εδάφη.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στη διεύθυνση

Παγκοσμίως, τα εδάφη μας αποθηκεύουν 3 φορές περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα, φιλοξενούν περίπου 1 δισεκατομμύριο μύκητες σε 1 τετραγωνικό μέτρο υγιούς χούμο και στη Γερμανία ούτε το 10 τοις εκατό από αυτά δεν διαχειρίζονται βιολογικά. Οι δυνατότητες για την προστασία του κλίματος και των ειδών είναι τεράστιες.

gtsdg dfgfdrg

sfg jgjddjd