Καλέντουλα

Δημοφιλές φυτό με εξαιρετικές θεραπευτικές, καταπραϋντικές και αναδομικές ιδιότητες.

Η καλέντουλα, γνωστή και ως κίτρινη μαργαρίτα, αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας των φαρμακευτικών φυτών, ενώ συναντάται συχνά και σε διακοσμητικούς κήπους. Σχεδόν κανένα άλλο φυτό δεν είναι τόσο πολυχρηστικό και αποτελεσματικό. Γι' αυτό το λόγο, το καλλιεργούμε στους κήπους μας με τα φαρμακευτικά φυτά, εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια.

Η καλέντουλα δεν ήταν μόνο δημοφιλής ως φαρμακευτικό φυτό. Τα λαμπερά, φωτεινά και ζωηρά άνθη της χρησιμοποιούνταν συχνά ως διακοσμητικά φυτά μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων, Ινδών και Αράβων. Το χρυσό χρώμα της καλέντουλας χρησιμοποιούταν για πολλά χρόνια στη βαφή υφασμάτων, σε φαγητά και καλλυντικά. Στην Ευρώπη, όπου το φυτό πρωτοεμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα, σύντομα εδραιώθηκε ως συστατικό στο φαγητό και ως φαρμακευτικό φυτό.


Η καλέντουλα αναπτύσσεται γεμάτη ενέργεια και ζωτικότητα και συνδυάζει το στοιχείο του νερού και της φωτιάς, με μία θερμή, αρωματική ρητίνη που βρίσκεται στα πλούσια, γεμάτα υγρασία φύλλα και στο στέλεχος της. Τα φωτεινά κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα άνθη της καλέντουλας  ‘παγιδεύουν’ την ηλιακή ενέργεια, απορροφώντας μεγάλη ποσότητα φωτός και θερμότητας. Τα ενεργά συστατικά που περιέχει η καλέντουλα, αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και ενισχύουν τη δημιουργία νέου ιστού δέρματος, ενώ τα καροτενοειδή, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια προστατεύουν το δέρμα από τις εξωτερικές επιρροές. Η καλέντουλα λοιπόν εκτιμάται ιδιαιτέρως για την ιδιότητά της να αναδομεί, να προστάτευει και να ενισχύει την άμυνα του δέρματος. Επιπλέον, καταπραΰνει και αναζωογονεί το δέρμα που έχει χάσει την ισορροπία του - είναι ξηρό, ερεθισμένο και ταλαιπωρημένο. 


Λόγω του καταπραϋντικού και αναζωογονητικού χαρακτήρα της, η καλέντουλα είναι εξαιρετική για χρήση στο εύθραυστο δέρμα των νεογέννητων και των μικρών παιδιών. Ιδιαιτέρως στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, το δέρμα σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα και αποθηκεύει λίπος, ώστε να διασφαλίσει την υγιή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Όμως, το νεαρό δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί από μόνο του σε ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Τότε η καλέντουλα και οι καταπραϋντικές της ιδιότητες ενισχύουν την άμυνα και τον προστατευτικό ρόλο του νεαρού δέρματος. 

 

Λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων να αναδομεί και να προστατεύει, η καλέντουλα παίζει δομικό ρόλο σε πολλά από τα προϊόντα μας. Θα βρείτε βάμματα και εκχυλίσματα του λαμπερού αυτού φυτού σε περίπου 30 από τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα μας και, επειδή η καλέντουλα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του υγιούς παιδικού δέρματος, η καλέντουλα αποτελεί το πρωταγωνιστικό φυτικό συστατικό της βρεφικής και παιδικής σειράς περιποίησης της Weleda για περισσότερα από 50 χρόνια.

Calendula Gesichtscreme

Κρέμα Kαλέντουλας για το Πρόσωπο

Απαλή προστασία κι ενυδάτωση για το βρεφικό δέρμα στην περιοχή του προσώπου
Calendula Wind und Wetter Balsam

Κρέμα Καλέντουλας για Προστασία από το Κρύο

Προστασία για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα από το κρύο
Calendula Wundschutzcreme

Κρέμα Καλέντουλας για την Αλλαγή Πάνας

Ήπια προστασία από από τους ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα
Calendula Entspannungsbad

Βοτανόλουτρο Καλέντουλας για Μωρά και Παιδιά

Βοηθά να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ανακουφίσει το μωρό σας, στο τέλος της ημέρας.
Calendula Pflegemilch

Γαλάκτωμα σώματος καλέντουλας για μωρά και παιδιά

Απαλό, ενυδατικό γαλάκτωμα που καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα
Calendula Waschlotion und Shampoo

Σαμπουάν Καλέντουλας και Αφρόλουτρο

Ήπιο στο μπάνιο, για ένα φυσικά καθαρό μωρό
Calendula Pflegecreme Körper und Gesicht

Κρέμα Καλέντουλας για Μωρά

Πλούσια εντατική κρέμα για την περιποίηση του βρεφικού δέρματος
Calendula-Zahncreme

Οδοντόκρεμα Καλέντουλας - Οδοντόκρεμα με μάραθο, χωρίς μέντα

Οδοντόκρεμα χωρίς μέντα με φυσικά φυτικά εκχυλίσματα και μέταλλα
Calendula Pflanzenseife Verpackung

Σαπούνι Καλέντουλας - φυσικό σαπούνι για ευαίσθητο δέρμα

Η πιο ήπια επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα

Λάδι Μασάζ με Καλέντουλα - με εκχύλισμα καλέντουλας για ευαίσθητο δέρμα

Απαλή, εντατική περιποίηση για το μασάζ του ευαίσθητου δέρματος