Καλέντουλα

Δημοφιλές φυτό με εξαιρετικές θεραπευτικές, καταπραϋντικές και αναδομικές ιδιότητες.

Η καλέντουλα, γνωστή και ως κίτρινη μαργαρίτα, αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας των φαρμακευτικών φυτών, ενώ συναντάται συχνά και σε διακοσμητικούς κήπους. Σχεδόν κανένα άλλο φυτό δεν είναι τόσο πολυχρηστικό και αποτελεσματικό. Γι' αυτό το λόγο, το καλλιεργούμε στους κήπους μας με τα φαρμακευτικά φυτά, εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια.

Calendula flowers close up

Η καλέντουλα δεν ήταν μόνο δημοφιλής ως φαρμακευτικό φυτό. Τα λαμπερά, φωτεινά και ζωηρά άνθη της χρησιμοποιούνταν συχνά ως διακοσμητικά φυτά μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων, Ινδών και Αράβων. Το χρυσό χρώμα της καλέντουλας χρησιμοποιούταν για πολλά χρόνια στη βαφή υφασμάτων, σε φαγητά και καλλυντικά. Στην Ευρώπη, όπου το φυτό πρωτοεμφανίστηκε κατά το Μεσαίωνα, σύντομα εδραιώθηκε ως συστατικό στο φαγητό και ως φαρμακευτικό φυτό.


Calendula flowers shot from below

Η καλέντουλα αναπτύσσεται γεμάτη ενέργεια και ζωτικότητα και συνδυάζει το στοιχείο του νερού και της φωτιάς, με μία θερμή, αρωματική ρητίνη που βρίσκεται στα πλούσια, γεμάτα υγρασία φύλλα και στο στέλεχος της. Τα φωτεινά κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα άνθη της καλέντουλας  ‘παγιδεύουν’ την ηλιακή ενέργεια, απορροφώντας μεγάλη ποσότητα φωτός και θερμότητας. Τα ενεργά συστατικά που περιέχει η καλέντουλα, αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και ενισχύουν τη δημιουργία νέου ιστού δέρματος, ενώ τα καροτενοειδή, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια προστατεύουν το δέρμα από τις εξωτερικές επιρροές. Η καλέντουλα λοιπόν εκτιμάται ιδιαιτέρως για την ιδιότητά της να αναδομεί, να προστάτευει και να ενισχύει την άμυνα του δέρματος. Επιπλέον, καταπραΰνει και αναζωογονεί το δέρμα που έχει χάσει την ισορροπία του - είναι ξηρό, ερεθισμένο και ταλαιπωρημένο. 


Wet calendula blossom in the morning

Λόγω του καταπραϋντικού και αναζωογονητικού χαρακτήρα της, η καλέντουλα είναι εξαιρετική για χρήση στο εύθραυστο δέρμα των νεογέννητων και των μικρών παιδιών. Ιδιαιτέρως στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, το δέρμα σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα και αποθηκεύει λίπος, ώστε να διασφαλίσει την υγιή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Όμως, το νεαρό δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί από μόνο του σε ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας. Τότε η καλέντουλα και οι καταπραϋντικές της ιδιότητες ενισχύουν την άμυνα και τον προστατευτικό ρόλο του νεαρού δέρματος. 

 

Λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων να αναδομεί και να προστατεύει, η καλέντουλα παίζει δομικό ρόλο σε πολλά από τα προϊόντα μας. Θα βρείτε βάμματα και εκχυλίσματα του λαμπερού αυτού φυτού σε περίπου 30 από τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα μας και, επειδή η καλέντουλα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του υγιούς παιδικού δέρματος, η καλέντουλα αποτελεί το πρωταγωνιστικό φυτικό συστατικό της βρεφικής και παιδικής σειράς περιποίησης της Weleda για περισσότερα από 50 χρόνια.

Απαλή προστασία κι ενυδάτωση για το βρεφικό δέρμα στην περιοχή του προσώπου
Προστασία για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα από το κρύο
Ήπια προστασία από από τους ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα
Βοηθά να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ανακουφίσει το μωρό σας, στο τέλος της ημέρας.
Απαλό, ενυδατικό γαλάκτωμα που καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα
Ήπιο στο μπάνιο, για ένα φυσικά καθαρό μωρό
Πλούσια εντατική κρέμα για την περιποίηση του βρεφικού δέρματος
Οδοντόκρεμα χωρίς μέντα με φυσικά φυτικά εκχυλίσματα και μέταλλα
Η πιο ήπια επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα
Απαλή, εντατική περιποίηση για το μασάζ του ευαίσθητου δέρματος