Περιβαλλοντική βιωσιμότητα

από το ξεκίνημα

Μία παράδοση για περισσότερες από εννιά δεκαετίες, η προσεχτική μας προσέγγιση στο περιβάλλον και τους πόρους του βασίζεται επάνω στις ανρθωποσοφικές ιδέες του Rudolf Steiner και είναι πολύτιμες για τη Weleda. Όμως, η περιβαλλοντική μας δέσμευση δε σταματάει εδώ. Συνεχίζει σε μία σειρά από ζητήματα όπως η βιοποικιλότητα, η προμήθεια πρώτων υλών, η χρήση φυσικών πηγών και οι βιώσιμες συσκευασίες, έως το νερό και η μείωση της σπατάλης και των αερίων θερμοκηπίου.

Βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών

Η Weleda χρησιμοποιεί περίπου 1.000 πρώτες ύλες για φαρμακευτικά και φυσικά καλλυντικά προϊόντα και γνωρίζουμε πως ο τρόπος με τον οποίο βρίσκουμε και αντλούμε τους φυσικούς αυτούς πόρους έχει σημαντική επίδραση στη βιοποικιλότητα. Συγχρόνως, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο ανέπαφα φυσικά οικοσυστήματα παρέχουν χώμα και συνθήκες αρκετά υψηλής ποιότητας, ώστε να παράγουν φυσικές πρώτες ύλες. 

 

 

Αυτός είναι ο λόγος που περισσότερα από 78% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες, ή από ελεγχόμενη άγρια συγκομιδή, ένας αριθμός που εργαζόμαστε ακατάπαυστα ώστε να αυξηθεί. Η αφοσίωσή μας στη βιοποικιλότητα είναι ύψιστης σημασίας για τη Weleda - δίχως βιοποικιλότητα, δεν θα υπήρχαν προϊόντα Weleda.

Φιλική προς το περιβάλλον χρήση των φυσικών πηγών

Όπως ισχύει για κάθε εταιρεία, το νερό και η ενέργεια είναι απαραίτητα για τη διαδικασία παραγωγής στη Weleda. Οι υπάλληλοί μας αντιμετωπίζουν τις πηγές αυτές με σεβασμό και η εταιρεία περνάει συνεχώς από διαδικασίες βελτίωσης, όπως η επαναχρησιμοποίηση του συμπυκνωμένου νερού που εισάγεται πίσω στον κύκλο του νερού. Συνολικά, η κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος μειώθηκε κατά ένα τέταρτο (25%) το 2013. 

 

Εργαζόμαστε επίσης σκληρά για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας της εταιρείας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με άμεσους κι έμμεσους τρόπους - μέσω της βελτιστοποίησης των συστημάτων ψύξης κι εξαερισμού, μείωσης των χώρων και των γραφείων, καλύτερης χρήσης των διαθέσιμων μηχανημάτων και άλλων μέτρων, τα οποία βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. 

 

Την ίδια στιγμή, η Weleda αυξάνει τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας. 50,7% της άμεσης ενέργειας και 94,3% της έμμεσης ενέργειας που χρησιμοποιήσαμε το 2013, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  

Βιοδυναμική καλλιέργεια

Οι μέθοδοι βιοδυναμικής καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών παραμένουν παραδοσιακοί στη Weleda. Με τον όρο βιοδυναμική καλλιέργεια εννοούμε γεωργία, εκτροφή ζώων, παραγωγή σπόρων και διατήρηση του φυσικού τοπίου, που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές της ανθρωποσοφίας. 

 

Στους κήπους μας - στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο - εισάγουμε τις βιοδυναμικές αυτές πρακτικές ώστε να παράγουμε πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας, ενώ αναζωογονούμε και διατηρούμε τη γη και τις πολυάριθμες κοινότητες που ζουν εκεί, από τα μικρόβια έως τα άγρια ζώα.

Βιώσιμες συσκευασίες

Οι βιώσιμες συσκευασίες των προϊόντων πρέπει να ικανοποιούν μία σειρά απαιτήσεων από εμάς. Φυσικά θα πρέπει να διατηρούν ασφαλή τα προϊόντα, μα θα πρέπει επίσης να παράγονται από βιώσιμα υλικά και να είναι ανακυκλώσιμες, όταν τελειώσει η χρήση τους. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ιδανική λύση που να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Καθώς συνεχίζουμε να ερευνούμε για μελλοντικές λύσεις, η Weleda καταβάλει προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιεί συσκευασίες που να είναι όσο το δυνατόν βιώσιμες. 

 

Το 2012 ιδρύσαμε μια διατμηματική ομάδα με σκοπό τη δημιουργία νέων λύσεων συσκευασίας. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά αποφάσεων που εφαρμόσαμε αμέσως - να χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερα μετα-καταναλωτικά ανακυκλωμένα υλικά - να χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερες πιστοποιημένες συσκευασίες από το Forest Stewardship Council (Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών), να ανταλλάξουμε το μεταλλικό φύλλο αλουμινίου με έγχρωμες εκτυπώσεις. Ψάχνουμε επίσης τον τρόπο να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά μπλε γυάλινα μπουκάλια μας, με πλαστικά που θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πιο εύκολα να ανακυκλωθούν και θα είναι λιγότερο επιβλαβή προς το περιβάλλον όσον αφορά τη μεταφορά τους, αφού θα ζυγίζουν λιγότερο. Μέσω τακτικών συζητήσεων με παραγωγούς συσκευασιών και ειδικών, οι συσκευασίες μας βελτιώνονται συνεχώς. 

Δημιουργώντας αξία

Βιώσιμη οικονομία είναι εκείνη που δεν χρησιμοποιεί τις φυσικές πήγες πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί η φύση να τις αναπληρώσει. Το κέρδος είναι το προϊόν των οικοσυστημάτων που ανθούν και των κοινοτήτων που ακμάζουν. Για τη Weleda, μια ηθική οικονομία που δημιουργεί αξίες, είναι η καρδιά της επιχείρησης μαζί με τους ανθρώπους που το κάνουν πραγματικότητα.

Οικονομική βιωσιμότητα

Ηθική δράση

Η επιδίωξη της επίτευξης κοινωνική βιωσιμότητα βοηθά τους ανθρώπους και τους οργανισμούς να έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία. Ως εταιρεία με κοινωνικό προσανατολισμό, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ασφάλειας, προσωπικής εξέλιξης και γενικότερα υγείας σε υπαλλήλους, προμηθευτές και συνεργάτες.

Κοινωνική βιωσιμότητα